Welke gevolgen heeft de Europese natuurherstelwet voor Nederland?
Nederland heeft een flinke klus te klaren nu het Europees Parlement de omstreden Europese natuurherstelwet heeft aangenomen. Het is duidelijk dat EU-landen veel meer moeten doen om de natuur te beschermen.
Na het aannemen van de Europese natuurherstelwet klonken dinsdag applaus en gejuich in het Europees Parlement. De laatste hobbel is nog niet genomen, want de Europese lidstaten moeten er nog over stemmen.
Als de natuurherstelwet dit voorjaar wordt aangenomen, kan Nederland meteen aan de bak, bleek eerder deze week uit onderzoek van adviesbureaus Berenschot en Arcadis.
In 2030 moet in 30 procent van de Nederlandse natuurgebieden waar het nu niet goed mee gaat herstelmaatregelen genomen zijn. Maar al over twee jaar moet er een zogeheten nationaal herstelplan liggen. In dat gedegen plan moet staan hoe, wanneer en met welk bedrag Nederland de natuur gaat herstellen.
En dat herstelplan moet realistisch en goed uit te voeren zijn. “Het gaat niet om ‘hoog over’ en ’tekentafelwijsheid'”, schrijft Arcadis.
Volgens Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht, kunnen het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de provinciale programma’s als basis dienen voor het herstelplan. “Je kunt dat verder ontwikkelen. Maar de overheid wil rondom die programma’s maar niet concreet worden en houdt het vaag”, zegt Backes.
[…]
Welke doelen staan in de Europese natuurherstelwet?
De Europese natuurherstelwet moet ervoor zorgen dat het straks beter gaat met de natuurgebieden in Europa. Op dit moment gaat het met ruim 80 procent van de natuur niet goed.
Volgens de nieuwe wet moet het de komende tientallen jaren beter gaan met de natuur op land, op zee en in en rondom rivieren. Daarnaast moeten landen de achteruitgang van bijen stoppen en voor groene steden zorgen.
In 2030 moeten er in 30 procent van de gebieden waar het niet goed mee gaat herstelmaatregelen genomen zijn. Tien jaar later moet dat voor 60 procent gelden en in 2050 voor 90 procent.