Maandelijkse test van luchtalarm verdwijnt, mobiele melding neemt het over

© Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV – CC0 licensed

De sirene, die mensen moet waarschuwen voor rampen of calamiteiten en sinds 1998 bestaat, biedt volgens demissionair minister Yesilgöz (Justitie, VVD) „weinig voordelen” ten opzichte van de mobiele

Het luchtalarm dat moet waarschuwen voor rampen of calamiteiten zal per eind volgend jaar verdwijnen. Een melding op de mobiele telefoon, de zogeheten NL-Alert, zal de waarschuwende functie overnemen, schreef demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD) eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De sirene, die mensen moet waarschuwen voor rampen of calamiteiten, biedt „weinig voordelen” ten opzichte van de mobiele melding en vanaf eind volgend jaar zal deze dan ook niet meer maandelijks getest worden. Het „kan zich feitelijk nauwelijks beroepen op grote successen”.

Het zogeheten Waarschuwings- en Alarmeringssysteem bestaat sinds 1998. De 4.200 alarmpalen die door Nederland staan worden nu nog iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. In het beste geval, schrijft Yesilgöz, is dit luchtalarm door 75 procent van alle inwoners van Nederland te horen. Daarmee is het minder effectief dan het NL-Alert, dat sinds 2012 bestaat. Dat zou tijdens de laatste meting, afgelopen december, 92 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben bereikt.

Via onderstaande link kun je de app downloaden: