Waarom 1,5 miljoen toeristen de Kubuswoningen bezoeken, maar Rotterdammers er straal aan voorbijlopen

Bijna geen Rotterdammer kijkt nog op van de robuuste gele blokken in het straatbeeld, ze staan er immers al meer dan veertig jaar. Toch staan de Kubuswoningen nog steeds in alle top 10-lijstjes van Rotterdamse trekpleisters en staan toeristen in de rij om een kijkje te nemen in de huizen. Waarom eigenlijk?

In het verborgen hofje onder de Kubuswoningen boven de Blaak, struikel je over de Britten, Tsjechen, Fransen en zelfs Welshmen. Ze staan allemaal in de rij om een kijkje te nemen in een van de vierkante woningen. Om de zoveel tijd mag er weer een groep toeristen naar boven, maar niet te veel: het is namelijk behoorlijk druk en erg smal boven.

“We zagen het op YouTube en we hadden gelijk tientallen vragen. Slapen mensen schuin, zijn de tafels aan de muren geplakt, is naar de keuken lopen alsof je op een piste loopt?”, vraagt een nieuwsgierig en dolenthousiast Brits stel zich af. Mochten Rotterdammers het zich afvragen tijdens het lezen: nee, de tafels zijn natuurlijk niet aan de muren gelijmd.

De efficiënte manier waarop het huis is ingericht zorgt voor verwondering bij de bezoekers: “Het is ongekend compact allemaal, maar er is zeer goed gebruikgemaakt van de ruimte”, zegt een bukkende Belgische man enthousiast op zolder. “Blijkbaar is het effectief gebruik maken van kleine ruimtes iets wat jullie Hollanders goed kunnen.”

Een Britse toerist