Tienduizenden aanvragen voor energienoodfonds afgekeurd

Van de aanvragen die zijn binnengekomen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn er zo’n 48.000 afgekeurd. Dit komt doordat de aanvragers niet voldeden aan de eisen voor wat betreft inkomen en de hoogte van de energierekening.

Dat meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie maandag. Het fonds is in het leven geroepen om huishoudens met weinig geld en hoge energiekosten te helpen bij het betalen van de rekening.

Sinds januari kunnen huishoudens een aanvraag indienen en inmiddels hebben 135.000 mensen dat gedaan. Van die aanvragen zijn er 55.000 goedgekeurd en 48.000 dus niet. De overige 32.000 zijn nog in behandeling.

In de pot zit in totaal 84 miljoen euro. Zodra dit op is, sluit het loket. De verwachting is dat dit halverwege deze maand gebeurt. Wie nog een aanvraag wil doen, kan dus niet te lang meer wachten.

Vorig jaar was het fonds ook al beschikbaar. Het kabinet heeft dit toen opgestart vanwege de extreem hoge energieprijzen. Veel mensen hebben daardoor moeite gekregen om de energierekening te betalen. Bij die eerste ronde hebben ruim 50.000 huishoudens een tegemoetkoming gekregen, die kon oplopen tot honderden euro’s.