Van bewegen word je niet alleen fitter maar ook echt vrolijker

seniors, care for the elderly, park
Photo by RosZie on Pixabay

Dat sporten gezond is weet je waarschijnlijk wel. Maar hoe erg is het om niet te sporten? Experts leggen uit welke gevolgen dat heeft voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Al lange tijd is duidelijk dat niet sporten of bewegen lichamelijk gezien grote gevolgen kan hebben. Je verliest spierkracht en je conditie wordt minder, maar je loopt ook een verhoogd risico op allerlei chronische aandoeningen.

“Denk aan hart- en vaatziekten, obesitas en beroertes”, zegt Hidde van der Ploeg, universitair hoofddocent Gezondheidsgedrag & Preventie aan het Amsterdam UMC.

Ook wordt het steeds duidelijker wat de effecten van weinig bewegen zijn op hoe je er mentaal aan toe bent. “Weinig bewegen geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische klachten en gediagnosticeerde psychische aandoeningen”, zegt Jeroen Deenik.

Deenik is onderzoeker en gezondheidspsycholoog bij ggz Centraal en universitair docent aan de Universiteit van Maastricht. “Andersom is het zo dat voldoende bewegen een beschermend effect heeft.”