Corporaties ‘stoppen’ met aansluiten van 100.000 huizen op restwarmte als huurders dupe worden

Beeld © Apple Maps – Heindijk, Rotterdam

De industrie in de Rotterdamse haven inzetten als kachel in tienduizenden huizen in de stad. Zo wil Rotterdam van het gas af en een grote klapper maken voor het klimaat. Voor bewoners zou het ook gunstiger uitpakken dan blijven stoken op gas. Alleen het prijskaartje van deze groene missie pakt negatief uit en sociale huurders dreigen de dupe te worden. Dat mag niet gebeuren, zeggen de Rotterdamse woningcorporaties. “Desnoods stoppen we met aansluiten op industriële restwarmte.”

Een gepeperde rekening viel in december bij Ellen Abbenhuis op de deurmat. “617 euro. Dat was wel even slikken.” Zij huurt samen met haar man een flat aan de Heindijk in Rotterdam-IJsselmonde. Hier werd vijf jaar geleden de overstap op industriële restwarmte gelanceerd en dat pionieren werd door de bewoners met scepsis ontvangen.

Ze gingen overstag met de belofte dat de energierekening ‘op het oude niveau’ zou blijven. Dat bleek een koude kermis. Bij 270 huurders kwam er vlak voor kerst een dikke eindafrekening. “Van een paar honderd euro extra tot zelfs eentje die 4500 euro moest bijbetalen”, vertelt Ellen. “Hoe ze dit hebben berekend, is ons een raadsel.”

Corporatie Woonbron – de huisbaas – zit ermee in haar maag. Ze dacht goede afspraken te hebben gemaakt over een collectief contract met energieleverancier Vattenfall, maar de nota is onverwachts hoog. “Het is heel ingewikkeld tussen oude en nieuwe contracten, maar uiteindelijk zijn de huurders de dupe. En dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Richard Sitton van Woonbron.

[…]

Structurele oplossing

Rotterdam wil dus voorkomen dat huurders en woningeigenaren meer gaan betalen voor warmte. “We zitten niet stil en zoeken naar oplossingen.” De wethouder zegt toe om samen met corporaties in gesprek te gaan met het ministerie van Economische Zaken (EZK). Die stelt maximale tarieven vast. Ook wil de wethouder afspraken maken met energieleveranciers.

Energiebedrijf Vattenfall wil meewerken aan een structurele oplossing om de rekening voor restwarmte betaalbaar te houden. Als tijdelijke oplossing verwijst Vattenfall huurders die de energierekening niet kunnen betalen naar het Tijdelijke Noodfonds Energie.