Supermarkten en voedselproducenten passen verpakking aan: minstens helft recepten vega of vegan

Beeld met toestemming © Sisters about Food & Plantaardige diëtist N. Blom

Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie.

,,Pakjes en zakjes zijn bij uitstek bedoeld om consumenten te inspireren met eenvoudige gerechten”, zegt Colin Molenaar van Wakker Dier. ,,En dus kunnen ze mensen ook helpen om vaker te kiezen voor plantaardig.”

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier onderzocht van juni 2023 tot maart dit jaar recepten op productverpakkingen in de vijf grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Ze keken naar recepten bij onder meer maaltijdmixen, sauzen, verspakketten en pakken rijst en pasta. Alle aangetroffen producten die een recept voor een avondmaaltijd op de verpakking hadden werden gedocumenteerd.

In totaal werden 657 recepten geanalyseerd op de aanwezigheid en aanbevolen hoeveelheid van vlees en vis. Daaruit bleek onder meer dat 136 producten een vegetarisch of veganistisch standaardrecept hadden. Een deel daarvan (18) had wel een niet-vegetarische variatietip. Daarmee waren 118 recepten volledig vega of vegan (18 procent). Dat betekent dat 82 procent niet vegetarisch was.

Meer vlees dan aanbevolen

Ook bleek dat in een kwart van alle recepten met rood vlees 100 gram of meer vlees per persoon zat. Hoge consumptie van rood vlees vergroot het risico op bepaalde ziektes, zoals darmkanker. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren, en daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees. Dat komt neer op minder dan 43 gram rood vlees per dag gemiddeld.