Rotterdam is overlastgevende arbeidsmigranten zat en zet bijzondere stap

Homeless camp in the woods” by yksin is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Dakloze arbeidsmigranten veroorzaken sinds de zomer van vorig jaar steeds meer overlast in Rotterdam. Bewoners uit het Oude Westen en de omgeving van de Pauluskerk klagen steen en been. De gemeente erkent het probleem en zet een unieke stap: het regelt een tijdelijke 24-uursopvang voor deze EU-daklozen, iets waar de stad tot nu toe niet over peinsde.

“Niemand slaapt in Rotterdam op straat”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb ooit. Zijn gevleugelde uitspraak herhaalde hij afgelopen vrijdag in iets andere woorden op TV Rijnmond: “Niemand hoort onder een brug te liggen. Daar zijn mensen niet voor gemaakt.”

De werkelijkheid is rauwer. Rotterdam telt naar schatting 160 mensen die wél iedere dag buiten slapen. Een overgrote meerderheid van hen – minstens 60 procent – is EU-arbeidsmigrant. Zij hebben volgens de regels geen recht op gemeentelijke opvang, behalve als het ’s nachts vriest.

[…]

De overlast concentreert zich in het Oude Westen, aan de Mauritsplaats bij de Pauluskerk en op het Zuidplein. Bewoners klagen steeds vaker, zowel bij de politiek als in de media.

[…]

60 opvangplekken in Overschie

Voor Buijt is de maat vol. Hij zet met zijn ‘Actieplan Buitenslapers’ een ongebruikelijke stap; hij organiseert voor het eerst 24-uurs opvang voor dakloze EU-migranten. Er komen in de opvang van de Nico Adriaans Stichting aan de Volkelstraat in Rotterdam-Overschie zestig plekken beschikbaar voor deze groep.

Als arbeidsmigranten uit de Europese Unie hun baan verliezen, zijn ze ook vaak hun huisvesting kwijt. Vandaar dat Buijt in zijn ‘Actieplan Dakloosheid’ probeert nieuw werk voor hen te vinden. Hij kondigt meer maatregelen aan. Boa’s gaan overlastgevers harder aanpakken, met name in de zomermaanden. Voor de dertig grootste overlastgevers heeft de stad afspraken gemaakt met justitie. Zij krijgen een persoonsgerichte aanpak. Ook wordt op het station een mobiel informatiepunt neergezet. Daarmee wijst de gemeente arbeidsmigranten die nog geen baan hebben erop dat voor hen geen plek is in de stad.