Rob van Essen en Sacha Bronwasser genomineerd voor Libris Literatuur Prijs

Rob van Essen Editio – De online schrijversacademie, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Rob van Essen en Sacha Bronwasser zitten bij de laatste zes kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs, zo maakte de organisatie maandag bekend. De genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

De Libris Literatuur Prijs is een van de belangrijkste literatuurprijzen van het land, voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Van Essen heeft de prijs een keer eerder gewonnen. Zijn boek Ik kom hier nog op terug “zit zo vernuftig in elkaar dat je het na de laatste bladzijde verbluft dichtslaat”, zegt de jury.

Luister van Bronwasser is volgens de jury een “ijzersterk geschreven roman” over framing, identiteit en het noodlot. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die in Parijs als au pair werkt en worstelt met het stadse leven.

Ook Cobi van Baars, Frank Nellen, Esther Gerritsen en Maud Vanhauwaert zijn genomineerd. Vanhauwert is met haar boek Tosca de enige Vlaamse genomineerde én debutant. Volgens de jury schreef ze een “uitdagend boek dat de lezer meeneemt op een literaire tocht”.

[…]

Hoewel de literatuurwereld voorheen werd gedomineerd door “oude witte mannen”, zijn er afgelopen jaar veel goede boeken geschreven door vrouwen, concludeert de jury. “Dat zegt zeker wel dat er iets aan het veranderen is.”

Op 13 mei 2024 maakt juryvoorzitter Kim Putters, op dit moment nog druk doende als informateur, de winnaar van dit jaar bekend in Amsterdam. De winnaar krijgt een cheque van 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.