Regels voor lagere huren laten de meeste nieuwbouw buiten schot

Huizenbouw Plan de Maer, Heemskerk 1967 – 14” by Fotopersbureau De Boer is licensed under CC CC0 1.0

Voor de meeste nieuwbouw kan ook in de toekomst een te hoge huur gevraagd worden, stelt de Woonbond. Ondanks een nieuwe wet die huren betaalbaarder moet maken.

Voor nieuwbouwwoningen heeft het wetsvoorstel dat te hoge huren aan banden moet leggen slechts een heel beperkt effect. Alleen voor kleine woningen (tot 55 vierkante meter) worden straks lagere huren verplicht dan zonder die nieuwe wet het geval zou zijn.

Dat is de uitkomst van berekeningen door de Woonbond, die zich inzet voor huurders. Minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) heeft veel te veel concessies gedaan aan de grote vastgoedpartijen die voor veel nieuwbouw zorgen, vindt de bond.

Alle nieuwbouw heeft tegenwoordig energielabel A++, voert de Woonbond aan, en De Jonge wil dat belonen door verhuurders fors hogere huren toe te staan. Daarnaast wordt de WOZ-waarde stevig doorberekend in de huur en mogen verhuurders van nieuwbouw tijdelijk 10 procent extra huur vragen, boven op het nieuwe wettelijk vastgelegde maximum voor bestaande woningen.

Driedubbel langs de kassa

De Woonbond sloeg aan het rekenen met De Jonges Wet betaalbare huur, die de Tweede Kamer binnenkort behandelt. De bond is voorstander van die wet. Maar van het doel ervan – meer huurwoningen betaalbaar maken voor middeninkomens – blijft te weinig over, schrijft de bond aan de Kamer. “Huurders moeten straks driedubbel langs de kassa.”