Corporaties traineren overleg huurstijging

Huurdersorganisatie De Woonbond ontvangt vanuit het hele land signalen van huurdersorganisaties dat er woningcorporaties zijn die niet in overleg willen over de hoogte van de huurverhoging. Daarmee dreigt een gemiddelde huurverhoging van 5,3% voor huurders van sociale huurwoningen bij woningcorporaties. De Woonbond roept verhuurders op het wettelijke overleg met hun huurders serieus te nemen.

Corporaties treden Overlegwet met de voeten

Corporaties en andere verhuurders zijn verplicht met hun huurdersorganisatie te overleggen over het beleid over de jaarlijkse huurverhoging. Daar hoort overleg over de huursomstijging (de gemiddelde stijging van de huurprijzen van alle woningen van een corporatie bij elkaar) bij. Op die manier kunnen er afspraken worden gemaakt over de gemiddelde huurstijging. Dit jaar doen veel corporaties dat niet. Ze eisen bijna allemaal klakkeloos een huursomstijging van 5,3%. Het maximale dat wettelijk mag.

[…]

Huursomstijging hoger dan voorgespiegeld

De Woonbond wijst er overigens al langer op dat de huurverhoging in 2024 erg hoog is. Dit komt ook omdat de huursomstijging hoger is dan bij het sluiten van de NPA werd voorspeld. Ondanks meerdere signalen aan de politiek, was er helaas geen Kamermeerderheid om dit te repareren en corporaties daarbij te compenseren. Nu lijken veel corporaties klakkeloos voor het maximum te gaan.