Politieagent en leraar delven het onderspit bij verkoop huurwoningen

Vastgoedbeleggers verkochten een recordaantal huurwoningen. Die gaan niet naar mensen met een middeninkomen, zoals demissionair minister Hugo de Jonge beweert.

Het overgrote deel van de huurwoningen die als gevolg van kabinetsbeleid te koop worden aangeboden door beleggers, is voor middeninkomens niet te betalen. Hierdoor wordt het voor deze groep nog lastiger om in binnensteden aan een woning te komen. Dat stellen onderzoekers van vastgoedadviseur CBRE aan de hand van data van het Kadaster en makelaarsvereniging NVM.

[…]

De discussie over het verkopen van huurwoningen speelde deze week weer op na een publicatie van drie woningmarkteconomen in economenvakblad ESB. De experts stellen vast dat vastgoedbeleggers vorig jaar 11.700 huurwoningen meer verkochten dan aankochten. Een recordhoeveelheid, zo stellen ze. Het ging daarbij vooral om appartementen in steden waar hoge huurprijzen de norm zijn. Voor de beleggers is commerciële woningverhuur door strengere fiscale maatregelen, zoals de verhoogde box-3-belasting, minder winstgevend geworden.

Ook het wetsvoorstel van De Jonge dat moet zorgen voor meer betaalbare middenhuurwoningen speelt een belangrijke rol. Onder deze nieuwe wetgeving gaat het woningwaarderingsstelsel naast sociale huur ook voor middenhuurwoningen gelden. In de praktijk zijn dit veelal appartementen in grote steden die nu nog in de vrije sector vallen, maar straks een huurplafond krijgen tot maximaal 1.100 euro per maand. Het kabinet schat in dat voor zo’n 300.000 woningen de huur met zo’n 190 euro omlaag zal gaan. Woningbeleggers zijn mordicus tegen de huurwet, en dreigen met grootschalig ‘uitponden’, zoals het verkopen van huurwoningen ook wel wordt genoemd.