Planbureau: klimaatdoel 90 procent minder uitstoot in 2040 is ‘haalbaar en rechtvaardig’

Spreading farm yard manure” by naturalengland is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het voorgestelde Europese klimaatdoel van 90 procent minder uitstoot in 2040 is waarschijnlijk haalbaar in Nederland. Ook is het internationaal gezien een rechtvaardig doel. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw rapport.

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in 2040 met 90 procent te laten dalen, ten opzichte van het niveau in 1990. Daarmee wordt het volgens de Commissie gemakkelijker om in 2050 daadwerkelijk klimaatneutraal te worden. 

Alle EU-lidstaten, dus ook Nederland, moeten hier nog wel mee instemmen. Maar volgens het Planbureau is het voor ons land waarschijnlijk een realistisch, hoewel ambitieus, doel. Wel denkt het PBL dat het halen van dit doel afhangt van voldoende maatschappelijk draagvlak.

Te weinig

De afspraken die zijn gemaakt in het Parijse Klimaatakkoord zijn duidelijk: het liefst de opwarming van de aarde beperken tot maximaal 1,5 graad en anders ‘ruim onder’ de 2 graden. Die 1,5 graad komt snel dichterbij, bij het huidige niveau van uitstoot binnen zes jaar. Veel minder duidelijk, vanwege het ontbreken van afspraken daarover, is wat ‘Parijs’ betekent voor afzonderlijke landen.

Eenmaal uitgestoten blijft een deel van het belangrijkste broeikasgas CO2 eeuwenlang in de atmosfeer. De vraag wie het laatste beetje broeikasgas ‘mag’ uitstoten voor de temperatuurdoelen worden overschreden, is daarom een belangrijke splijtzwam op klimaatconferenties.