Arnhem, de ‘groenste stad’ van Nederland, heeft parken te danken aan slavernij

Dat ook steden zonder afdeling van de VOC of WIC profiteerden van de slavernij, is goed te zien in Arnhem. De ‘groenste stad’ van Nederland heeft haar parken er grotendeels aan te danken. ‘Voor een landstad als Arnhem hebben we verrassend veel slavernijsporen gevonden.’

Zonder slavernij had Arnhem nu niet haar gezichtsbepalende ‘huisje op de berg’ gehad. Want waren het niet drie tot slaaf gemaakten – Alima, Jamila en Simon – die in de 18de eeuw een weeskind begeleidden op haar reis van Batavia naar Holland? En zou dat weeskind niet later opdracht geven tot de bouw van Huis Sonsbeek, ook wel bekend als ‘De Witte Villa’? Deze Adriana van Baijen financierde de bouw bovendien met geld dat haar familie verdiende bij de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

[…]

Van steden als Middelburg, Rotterdam, Amsterdam en Hoorn is gevoeglijk bekend wat hun rol in de slavernij was. Maar voor steden die geen afdelingen van de VOC of de West Indische Compagnie (WIC) hadden, is dit minder duidelijk. Utrecht is de belangrijkste van deze steden die onderzoek liet doen en inmiddels excuses heeft gemaakt voor haar rol.