Pensioenfondsen bereid ‘miljarden’ te investeren in energietransitie: ‘We willen meer betekenen’

windmills, wind power, wind farm
Photo by Clker-Free-Vector-Images on Pixabay

De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen willen gezamenlijk miljarden euro’s investeren in de energietransitie. Dat geld moet vooral gaan naar de uitbreiding van stroomnetten, die momenteel overvol zijn.

[…]

Nu doen deze vijf pensioenfondsen – die samen zo’n 900 miljard euro onder beheer hebben – de eerste zet. Zij dringen erop aan dat Nederland gauw moet investeren in de uitbreiding van warmte- en elektriciteitsnetten. Met name het gebrek aan capaciteit van de elektriciteitsnetten is momenteel een van de belangrijkste flessenhalzen bij de energietransitie. Bedrijven, instellingen en huishoudens stappen massaal over van gas op elektriciteit, en daar is het stroomnet niet op berekend.

Bijna tienduizend bedrijven en instellingen – grootverbruikers van stroom – wachten momenteel op een aansluiting op het stroomnet, zo bleek onlangs. Zij belanden op een almaar langer wordende wachtlijst. ‘Vergelijk het met wachtenden bij een bushalte’, aldus een woordvoerder van Netbeheer Nederland. ‘Het was al dringen, maar nu zit de bus echt vol.’