Opinie: Shell gaat de klimaatcrisis niet verhelpen, trap niet langer in hun pr
Volgende week dient het hoger beroep in de klimaatzaak tegen Shell, dat van de rechter meer moet doen om zijn uitstoot te verlagen. Intussen schroeft het bedrijf zijn klimaatambitie juist terug en speelt het mooi weer. Daar moeten we doorheen prikken.
OPINIE by Niels Debonne is universitair docent geografie bij het Instituut voor Milieuvraagstukken, Vrije Universiteit Amsterdam. Petra Verdonk is universitair hoofddocent ethiek, recht en humaniora bij Amsterdam UMC-VU.
2024 is een cruciaal jaar in een cruciaal decennium. Het recentste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwt dat nu talmen met klimaatmaatregelen de deur naar een leefbare toekomst sluit. Steeds meer signalen staan op rood voor de kantelpunten in het klimaatsysteem. Uitgerekend nu stelt Shell zijn klimaatambitie naar beneden bij, in de kleine lettertjes van de duurzaamheidsstrategie. Hoewel misschien logisch vanuit bedrijfseconomisch perspectief, zullen historici zich later afvragen hoe het kon dat we de energietransitie lieten kapen door de fossiele industrie.
[….]
Een energietransitie kun je samenvatten als twee bewegingen: stoppen met fossiele energie en beginnen met hernieuwbare energie. Beide bewegingen zijn nodig, en beide worden actief tegengewerkt door Shell en andere fossiele bedrijven.
Het Internationale Energieagentschap (IEA) is kristalhelder: om aan het Klimaatakkoord te voldoen moet per direct gestopt worden met de ontwikkeling van nieuwe fossiele infrastructuur. Niet alleen hoort Shell wereldwijd bij de drie bedrijven die het meest blijven investeren in fossiele infrastructuur, Shell blijft zelfs hardnekkig zoeken naar nieuwe fossiele bronnen.
[…]
Rookgordijnen
Het is eigenlijk logisch dat Shell zich van dit soort rookgordijnen bedient. Olie en gas zijn nog steeds bijzonder winstgevend, en het tempo waarin we fossiele bronnen moeten uitfaseren om de planeet leefbaar te houden ligt nu zo hoog dat het bedrijf zijn bestaande infrastructuur vroegtijdig zou moeten ontmantelen. Shells belangen staan dus lijnrecht tegenover een geslaagde energietransitie.
[…]
Ervaringen met de tabaksindustrie laten zien hoe we ons dan wél dienen te verhouden tot bedrijven wier bedrijfslogica onverenigbaar is met maatschappelijke belangen. Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stellen dat ze maatschappelijk geïsoleerd moeten worden. Andere bedrijven, universiteiten en overheidsinstanties moeten hun banden met Shell verbreken, en de bedrijfs-pr moet ontmaskerd worden. Klimaatbeleid is te belangrijk om aan kwakzalvers over te laten.