Is een huurverhoging van 5,3% wel redelijk?

money, banknotes, euro
Photo by moerschy on Pixabay

In elke nieuwsbrief wisselen Hedy van den Berk (bestuurder van Havensteder) en Dennis de Lange (voorzitter van Huurdersalliantie De Brug) van gedachten over belangrijke onderwerpen. Zij stellen elkaar om de beurt een vraag. Dit keer komt de vraag van Dennis, Hedy geeft antwoord.

Beste Hedy,

Mijn vraag aan jou gaat over een onderwerp dat alle huurders aangaat: de jaarlijkse huurverhoging. Havensteder stelt voor om de huur voor mensen met een laag inkomen dit jaar met 5,3% te verhogen. Dit percentage ligt een stuk hoger dan voorgaande jaren en wij als De Brug vragen ons af: is dit wel redelijk? De Brug adviseert de huurverhoging op maximaal 3,2% te zetten.

Natuurlijk begrijpen we dat Havensteder financieel gezond moet blijven om de woningen te onderhouden en duurzamer te maken. Ook vinden we het goed dat er maatwerk oplossingen zijn voor mensen die door de huurverhoging in de problemen komen. We vrezen echter dat een grote groep huurders financieel toch in de knel komt. De huur is immers niet het enige dat omhooggaat. De afgelopen jaren kregen zij keer op keer te maken met hogere kosten. Boodschappen, energie, brandstof: alles werd duurder. Een huurverhoging van 5,3% kunnen zij er niet bij hebben.

We vrezen ook voor de mensen met middeninkomens en hogere inkomens. Zij krijgen geen huurtoeslag, maar wel een huurverhoging van 50 tot 100 euro per maand. Ook voor hen wordt het steeds lastiger om rond te komen.

Hoe kijk jij hier tegenaan? En waar zie jij nog oplossingen? Ik denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties. Dan heeft Havensteder meer financiële ruimte. Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, zou hiervoor kunnen lobbyen bij het Rijk.

Met vriendelijke groet,
Dennis de Lange | voorzitter De Brug


Beste Dennis,

Hartelijk dank voor je terechte en voor bewoners belangrijke vraag. Ons huurbeleid, en de huuraanpassing als onderdeel daarvan, is een belangrijk onderwerp waarover we elk jaar met elkaar om tafel gaan.

We hebben de huuropbrengst nodig om blijvend te kunnen investeren. Dit heeft te maken met de Nationale Prestatieafspraken waar we ons aan verbinden. We maakten deze afspraken met het Rijk, Aedes en de Woonbond. Bijvoorbeeld over nieuwbouw en duurzaamheid. Maar ook over de huurverhoging die nodig is om die afspraken na te komen. Die 5,3% is bepaald door het Rijk en is het resultaat van de looninflatie minus 0,5%. De huren stijgen dus minder dan de lonen.

Na jaren waarin we een deel van de huren bevroren of zelfs verlaagd hebben (zie tabel 1), zeggen we nu: we gaan deze huurverhoging doorvoeren. We hebben dit nodig om aan de opgaven van vandaag en morgen te voldoen. Denk aan de woningnood, de klimaatdoelen en de vereisten voor de kwaliteit, veiligheid en leefbaarheid van woningen en buurten. Zou de overheid onverhoopt besluiten om toch voor minder of helemaal geen huurverhoging te gaan? Dan gaan wij ook daarin mee. Helaas kunnen wij dan een deel van de Nationale Prestatieafspraken niet waarmaken. Tabel 2 geeft dit helder weer.

JaarBeleidAantal huurverlagingen
2019Betaalbaarheidsregeling en maatwerk825
2020Betaalbaarheidsregeling en maatwerk684
2021Eenmalige huurverlaging en maatwerk4.608
2022Maatwerk205
2023Eenmalige huurverlaging en maatwerk12.248

Tabel 1: huurverlagingen

Tegelijkertijd begrijp ik goed dat mensen schrikken van 5,3% huurverhoging. Het is veel geld, zeker als je bedenkt dat heel veel andere kosten ook stijgen. De Brug vraagt terecht aandacht voor de mensen die door het ijs dreigen te zakken. Die aandacht hebben wij ook voor hen. In het algemeen geldt dat bij ons de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Mensen die goedkoop scheefwonen bijvoorbeeld, dus met een te hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen, betalen meer dan mensen die passend wonen.

Daarnaast wil ik benadrukken dat wij echt iedere huurder helpen die door de huurverhoging financieel in de knel komt. We gaan dan samen met de huurder op zoek naar een passende oplossing. Verder is het altijd raadzaam om na te gaan of je recht hebt op huurtoeslag. Dat neemt een aanzienlijk deel van de huurlasten weg.

Tot slot jouw vraag over het afschaffen van de vennootschapsbelasting. We zijn op dit gebied al met Aedes en andere woningcorporaties aan het lobbyen bij het Rijk. Wij vinden niet dat we als maatschappelijke organisatie zo’n soort belasting moeten betalen. Mocht de lobby succesvol zijn, dan wordt landelijk bepaald wat er met het overgehouden geld gebeurt. Het is niet vanzelfsprekend dat dit naar lagere huurlasten gaat. Mijn voorkeur is dat we de lobby breder houden en dat we de huurder vinden in onze individuele maatwerk oplossingen.

Tegen huurders die het door de huurverhoging financieel lastig krijgen, wil ik graag zeggen: aarzel niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag!

Met vriendelijke groet,

Hedy van den Berk | bestuurder Havensteder