Archeologen vinden meer dan 2.000 jaar oude muurschildering in Pompeï

Naples Museum 14” by Amphipolis is licensed under CC BY-SA 2.0

Archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan in het oude Pompeï: een fresco waarop twee Griekse mythologische figuren staan afgebeeld. De muurschildering geeft een belangrijk inkijkje in het leven tijdens de oudheid.

De directeur van het archeologische park in Pompeï, Gabriel Zuchtriegel, noemt de vondst “een aangrijpende weerspiegeling van de geschiedenis”. De muurschildering is nog in een zeer goede staat.

“De geschiedenis herhaalt zich”, zegt Zuchtriegel. “De mythe van Phrixus en Helle is bekend in Pompeï, maar ook actueel. Het gaat over twee vluchtelingen op zee, een broer en een zus, die gedwongen zijn om te vluchten omdat hun stiefmoeder van hen af wil. Dat doet ze via bedrog en corruptie.”

Volgens de mythe probeert de stiefmoeder van de tweeling Phrixus en Helle hen om te brengen. Op de schildering is te zien dat ze haar proberen te ontvluchten door weg te vliegen op een gouden ram. Onderweg valt Helle van het dier af in het water en verdrinkt ze.

Op het beeld kun je zien dat ze in het water ligt en wanhopig haar arm uitsteekt naar haar broer Phrixus. Een deel van haar gezicht is al niet meer zichtbaar door de golven waarin ze is terechtgekomen. Het gezicht van haar broer, die nog op de ram zit, is wel duidelijk te zien.