Het verhaal achter je kaas en melk: ‘We krijgen te veel binnen’

Bottle and glass of milk at home
Photo by Charlotte May on Pexels

Minder vliegen, minder vlees eten, minder rijden met diesel of benzine. Die onderwerpen komen vaak voorbij als het gaat om klimaatverandering. Maar ook zuivel speelt een rol. En wij Nederlanders houden wel van een glaasje melk, of blokje kaas. Moeten we minderen?

Om je maar meteen gerust te stellen: je hoeft echt niet vanaf vandaag te stoppen met een boterham kaas, of een bakje yoghurt bij het ontbijt. “Maar het is goed om je bewust te zijn van de voetafdruk van de producten die je eet”, zegt hoogleraar voeding, volksgezondheid en duurzaamheid Pieter van ’t Veer van de Wageningen Universiteit.

172 gram melk per dag

Van ’t Veer deed onderzoek naar zuivelconsumptie en de alternatieven. Hij concludeerde dat iemand die op één dag dierlijke zuivel inwisselt voor sojadrank, kokosmelk of andere plantaardige alternatieven, daarmee ruim 14 procent uitstoot bespaart en bijna 10 liter water.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilo 0,83 gram eiwit per dag nodig. Ongeveer 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo dus.

Om het iets inzichtelijker te maken: in een glas melk zit 8,5 gram eiwit, in een stuk rundvlees van 80 gram zit 23,8 gram eiwit. Hier kun je per product kijken wat erin zit.

Gemiddeld krijgen mannen tussen de 19 en 50 jaar oud 91 à 98 gram eiwit binnen. Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud eten gemiddeld 68 à 72 gram eiwit. 

Bron: Voedingscentrum