WEEK ZONDER VLEES: Meeste Nederlanders eten een of twee avonden per week vegetarische maaltijd

surprise food ©public domain @pikist.com

Het overgrote deel van de Nederlanders eet nog wel vlees, maar lang niet elke dag. De meeste Nederlanders nuttigen een of twee dagen per week een vegetarische hoofdmaaltijd.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête en de Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, waarbij het onderzoeksbureau samenwerkte met het RIVM en het Voedingscentrum.

In Nederland gaf 5 procent van de volwassenen vorig jaar aan helemaal geen vlees te eten. Daarvan eet 2 procent nog wel vis (pescotariër) en eet 0,5 procent volledig plantaardig (veganist). Dat is ongeveer evenveel als in 2020, de laatste keer dat het CBS het onderzoek uitvoerde.

Het overgrote deel van de Nederlanders eet dus nog wel vlees, maar lang niet elke dag. De meesten nuttigen een of twee dagen per week een vegetarische hoofdmaaltijd. […]

Geslacht, leeftijd en opleiding bepaalt hoe vaak we vlees kiezen

[…] Vooral 65- en 75-plussers leken vorig jaar minder vlees te eten in vergelijking met 2020.

Daarnaast kiezen volwassenen met een universitaire opleiding het vaakst voor een vegetarisch menu: 45 procent eet altijd of minstens drie keer per week een vegetarisch avondmaal. Bij hbo-opgeleiden gaat het om 32 procent, bij mensen met een (v)mbo-, havo-, of vwo-opleiding om 19 procent.

Stedelingen eten bovendien vaker een vegetarisch hoofdmenu dan plattelandsbewoners.