Het belangrijkste wetsvoorstel van woonminister Hugo de Jonge is naar de Kamer: hoe wil hij de huizenmarkt rechttrekken?

crane, buildings, construction
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Vijf vragen 

Bouwbedrijven, woningcorporaties, gemeenten: van alle kanten klinkt de roep om een overheid die meer regie neemt op de woningmarkt. Nu is er het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge. Wat doet de wet en hoe haalbaar is die?

Een nieuw, ingrijpend wetsvoorstel dat de grote problemen in de huizenmarkt moet helpen oplossen: de woningnood, het tekort aan betaalbare woningen, de slepende bestuurlijke en juridische conflicten over bouwlocaties, de huisvesting van mensen met urgentie, zoals jongeren uit de jeugdzorg.

Dat staat allemaal in het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is de belangrijkste wet van Hugo de Jonge als demissionair CDA-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het is een wetsvoorstel dat de rijksoverheid weer centrale „regie” moet geven over „hoeveel, waar en voor wie” gebouwd wordt.

Vijf vragen over dit nieuwe wetsvoorstel:

  • 1. Hoe wil het Rijk de volkshuisvesting meer gaan sturen?
  • 2. Waarom zou deze wet nodig zijn?
  • 3. Wat is de kritiek op dit wetsvoorstel?
  • 4. Gaat deze wet alle problemen ook echt oplossen?
  • 5. Is deze wet politiek haalbaar?