Directeur Chemours wil verleden letterlijk opruimen: ‘Huidige fabriek is niet de fabriek van vroeger’

1948–DuPont-news-about-nylon” by x-ray delta one is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Een massa-aangifte, meerdere rechtszaken en voor honderdduizenden euro’s aan dreigende boetes. Het Dordtse chemiebedrijf Chemours ligt al jaren onder vuur vanwege de uitstoot van PFAS. Directeur An Lemaire wil het verleden nu letterlijk gaan opruimen. “Ik wil graag dat mensen geen zorgen meer hebben over ons, maar ons zien als een goede buur.”

Een eerste stap kondigde het bedrijf vorige week aan. Chemours gaat een pilot doen om te kijken hoe de vervuilde grond van moestuinen in de omgeving van de fabriek vervangen kan worden. Die aanpak is een reactie op het onderzoeksrapport van het RIVM van een aantal jaar geleden.

Daarin werd afgeraden om groente en fruit uit moestuinen in de directe omgeving te eten, omdat de hoeveelheden PFAS hierin mogelijk twintig keer schadelijker zouden zijn dan tot nu toe werd gedacht.

“We willen een oplossing zoeken voor de zorgen die omwonenden hebben”, legt Lemaire uit. Volgens haar is de hele PFAS-kwestie complex en neemt het daardoor veel tijd in beslag. “Ik ben blij dat we nu komen tot concrete stappen. Hopelijk werken we zo met elkaar verder, zodat de zorgen weg worden genomen.”

[…]

Aangiftes en rechtszaken

Want ‘ander nieuws’ over Chemours is er de laatste jaren volop. Een uitzending van Zembla vorig jaar juni deed veel stof opwaaien. Volgens Zembla heeft het bedrijf de wateren in een straal van 15 kilometer veel zwaarder vervuild met het kankerverwekkende PFAS dan is gedacht. Een massa-aangifte van zo’n vierduizend mensen tegen het Dordtse chemieconcern volgde. Chemours liet eerder al weten mee te werken aan het onderzoek van justitie.

Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht wilden via een civiele rechtszaak afdwingen dat het chemiebedrijf betaalt voor de vervuiling die is veroorzaakt in de wijde omgeving van de fabriek. Daar ging de rechtbank eind september in een tussenvonnis in mee.

[…]

‘Onmisbaar’

Op de vraag of de producten van Chemours onmisbaar zijn, antwoordt Lemaire: “Het idee dat mensen hebben van wat we hier maken verschilt nog wel eens met de realiteit. We maken hier essentiële materialen die we in het dagelijks leven gebruiken. Denk aan toepassingen voor de medische industrie zoals katheters en pacemakers. Of voor de energietransitie, zoals materiaal voor in de batterij van elektrische voertuigen of voor de productie van waterstof.”

“Daar zijn voor nu nog geen alternatieven voor. Bovendien is het eindproduct veilig en wordt het verantwoord geproduceerd. Dat doen we iedere dag en proberen we iedere dag beter te doen.”

Eind augustus 2023 werd duidelijk dat Chemours en de gemeente Dordrecht contact hebben gehad over een mogelijke schikking. Uit geheime notulen van de gemeenteraad bleek dat de advocaat van de gemeente daar in beginsel positief over adviseerde. Toch is een eerste aanbod afgewezen. Een rechtszaak zou nog jaren kunnen duren en ook onzeker zijn: want hoe valt precies te bewijzen dat de PFAS op een bepaald perceel onomstotelijk afkomstig is van Chemours of voorganger Dupont? In september lieten de vier omliggende gemeenten en Chemours weten samen te willen kijken naar het saneren van vervuilde grond en wateren.