Corporaties dreigen te stoppen met woningen gasvrij maken

Digging up the street, because streets are there to be dug.” by wwward0 is licensed under CC BY 2.0

Verschillende woningcorporaties dreigen te stoppen met het gasloos maken van woningen. In de nieuwe situatie blijken huurders duurder uit te zijn dan als ze nog op gas zijn aangesloten. Dat is onacceptabel, vinden de corporaties. Zij eisen ingrijpen door de overheid en de energieleveranciers.

Dit artikel is afkomstig uit AD Rotterdams Dagblad. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

[…]

‘Doorberekenen is onacceptabel’

Ook de Rotterdamse corporatie Havensteder (45.000 woningen) is kritisch en laat weten dat ‘de overheid op korte termijn moet ingrijpen’. “Het doorberekenen van de kosten voor warmte, met de stijgende tarieven, aan huurders vinden wij onacceptabel.”

Stoppen met gasloos maken van woningen zou een flinke tegenvaller zijn voor de gemeente Rotterdam, die de corporaties hierbij hard nodig heeft. Rotterdam wil dat in 2050 namelijk alle 265.000 woningen gasvrij zijn. De drie grootste corporaties spelen een belangrijke rol om dat doel te halen, gezamenlijk hebben zij zo’n 150.000 woningen in hun bezit.

Ook de gemeente laat weten zich zorgen te maken over de hoge warmtetarieven. “We kunnen deze tarieven niet wijzigen, maar we zijn hierover wel samen met de woningcorporaties in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat”, laat een woordvoerder weten.