Consumentenbond start massaclaim tegen Facebook en Instagram

phone, display, apps
Photo by LoboStudioHamburg on Pixabay

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting starten namens ruim 250.000 Nederlanders een massaclaim tegen Facebook en Instagram. In de zaak wordt voor iedere Facebook-gebruiker een schadevergoeding van opgeteld tot 1.250 euro geëist.

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) willen dat Facebook een schadevergoeding van 750 euro per Facebook-gebruiker betaalt voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. Daarnaast wordt een bedrag van 500 euro per Facebook- en Instagram-gebruiker geëist voor het delen van die informatie met de Verenigde Staten.

Vorig jaar oordeelde de rechter dat Facebook zonder toestemming te veel gegevens van gebruikers heeft verzameld. Die informatie werd vervolgens gebruikt voor het verkopen van advertenties.

In de rechtszaak van vorig jaar ging het alleen om die vaststelling. De rechtbank nam toen nog geen besluit over een eventuele schadevergoeding. Daarover hebben de Consumentenbond en de DPS de afgelopen tijd onderhandeld met Facebook-moederbedrijf Meta.

Die onderhandelingen zijn volgens de twee organisaties op niets uitgedraaid. Daarom stappen ze nu naar de rechter met een massaclaim. Volgens de Consumentenbond hebben zich ruim 250.000 Nederlanders aangemeld voor de collectieve rechtszaak.