Bewoners zijn niet blij met overstap naar stadswarmte: ‘Ik ben dan dubbel zoveel geld kwijt’
Zoals zoveel gemeenten doet Rotterdam er alles aan om te zorgen dat bewoners van het gas af gaan. Maar hoewel goed voor het milieu, staan lang niet alle bewoners daar om te springen. Zoals in de Agniesestraat in Rotterdam-Noord. Maar hebben ze wel een keuze? ,,Het voelde alsof ze me probeerden over te halen.’’
Uiteindelijk moet heel Rotterdam van het gas af. Dat gaat stap voor stap en wijk voor wijk. In zes wijken zijn de bewoners inmiddels overgestapt van gas naar stadsverwarming. Overtollige hitte vanuit de industrie in de haven belandt via buizen in de Rotterdamse woningen. In tien wijken wil de gemeente nog dit jaar beginnen met het aansluiten van woningen. Een daarvan is de Agniesebuurt in Rotterdam-Noord.
[…]
Maar een deel van de bewoners verzet zich. Ze vrezen dat hun energiekosten zullen stijgen. Want weliswaar is gas duur, het alternatief – stadsverwarming – is niet voordeliger. En anders dan bij gas, kun je bij stadsverwarming helemaal geen aanbieder kiezen. Het is er maar één en je moet het doen met de prijs die de aanbieder (volgens de regels van Autoriteit Consument en Markt, of ACM) rekent.
Twee keer zoveel kwijt
,,Voor mijn huis zou ik twee keer zoveel geld kwijt zijn, heb ik berekend”, zegt bewoner Natascha van Velzen. ,,Dat kan ik als alleenstaande moeder van twee pubers niet betalen.” Ze is niet tegen stadsverwarming. ,,Maar nu is er nog teveel onzeker, met mogelijke hoge kosten tot gevolg.”
Ingeborg van der Klink kreeg de toezegging dat haar kosten – nu zestig euro per maand – niet zouden stijgen. ,,Maar ik weet niet of ik dat kan vertrouwen. Ik wil er echt niet op achteruit gaan.”
Die vrees is niet onterecht. In Heindijk, een van de eerste gasloze wijken van Rotterdam, betaalden inwoners na de overstap de helft meer voor hun energie.
[…]
Havensteder laat weten dat er ‘een planning klaar ligt’. ,,Maar dat betekent niet dat we bewoners onder druk gaan zetten om in te stemmen.” Met de gemeente en Eneco heeft Havensteder afspraken gemaakt over de Agniesebuurt, daarin staat de intentie om het warmtenet uit te breiden in de buurt en de woningen daarop aan te sluiten. ,,Maar de mening van de bewoners is doorslaggevend.”
De corporatie begrijpt dat er onrust is over de hoogte van de prijs voor stadsverwarming. ,,Het uitgangspunt is dat warmte nooit meer mag kosten dan gas.” Ook heeft de corporatie met leverancier Eneco aanvullende afspraken gemaakt om het voor bewoners aantrekkelijker te maken over te stappen.