Zeshonderd klachten over stadswarmteleverancier Eneco in maand tijd: ‘Veel verontrustende signalen’

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Bij een Utrechts meldpunt over stadswarmteleverancier Eneco zijn in een maand tijd zo’n zeshonderd klachten binnengekomen, vooral over de hoge vaste kosten. Het meldpunt is in februari opgericht door de PvdA. ,,Het moet afgelopen zijn met deze praktijken”, stelt de partij.

Initiatiefnemer is PvdA-politicus Joachim Cornielje. Aanleiding zijn de ‘torenhoge rekeningen’ van Eneco die bij veel Utrechters op de mat vielen, stelt hij, ,,terwijl het bedrijf zelf een recordwinst noteerde’’.

[…]

Tarieven voor het vastrecht

Hij erkent dat het vastrecht is gestegen, maar nog wel onder het maximum zit dat door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is vastgesteld. ,,Voor 2024 is het vastrecht bij ons 783,78 euro, tegen het ACM-maximum van 795,88 euro. Vorig jaar was het vastrecht bij ons 630,22 euro. Het ACM-maximum was toen 721,21 euro.”

In de loop van het jaar wordt het tarief voor 2025 bepaald. ,,Dat hangt af van ontwikkelingen in de markt. Daar kan ik nog niet op vooruitlopen.” De klachten over de klantenservice ‘herkent’ Eneco niet echt, zegt Heijboer. ,,Zelf krijgen we weinig klachten binnen over de bereikbaarheid. Maar als het nodig is, kijken we daarnaar.”