Rotterdammers willen overal in stad flitspalen voor meer verkeersveiligheid

Waar moeten in Rotterdam flitspalen worden geplaatst om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen? Dat vroegen wij onze lezers na een incident op de Noordsingel waar een witte Audi met een Duits kenteken na een wilde rit schade veroorzaakte aan meerdere geparkeerde auto’s op een singel met een 30-kilometerzone. Rotterdammers reageerden en masse en benoemden tientallen plekken in de stad.

Vorig jaar resulteerde roekeloos rijgedrag in Rotterdam in 14 verkeersdoden en 1466 gewonden, het hoogste aantal in tien jaar. De gemeente pleit voor meer bevoegdheden om de verkeersveiligheid te vergroten. Het proces om flitspalen te plaatsen is momenteel ingewikkeld en vereist uiteindelijke goedkeuring van het ministerie van Justitie.

[…]

Naast flitspalen ook ‘geluidsflitsers’

Lezers hebben massaal gereageerd op onze vraag waar flitspalen in de stad moeten komen. Velen zijn enorm bezorgd over de verkeersveiligheid en geluidsoverlast in bijna alle delen van de stad. Rotterdammers doen een oproep om roekeloos rijgedrag aan te pakken, vooral op wegen waar motorrijders en snelle auto’s de maximumsnelheid overschrijden.

Van de Wilhelminapier tot aan de straten in Zuidwijk en Hillegersberg is er een overduidelijke behoefte aan maatregelen, zoals snelheids- en geluidscontrolepalen. Sommige inwoners benadrukken de noodzaak van handhaving en herinrichting van wegen. Anderen pleiten voor meer mobiele controles op strategische locaties, omdat de doorgewinterde wegpiraten snel ontdekken waar de flitspalen staan.

Opvallend veel mensen klagen over geluidsoverlast van snelle voertuigen, vooral in de buurt van drukke wegen en woonwijken. Naast flitspalen is er ook vraag naar geluidsflitsers.

[…]

Rob Verweij (Rotterdam): ,,Op de Anky Verbeek Ohrlaan (in beide richtingen) wordt deze weg als racebaan gebruikt door sportauto’s en motoren, vooral in het weekend. Soms rijden ze rondjes om meerdere keren het gas voluit in te kunnen trappen met de speciale uitlaat wijd open.”