Beginnen met groene energie wordt steeds moeilijker

Burgers slagen er vrijwel niet meer in om samen nieuwe duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Gebrek aan ruimte voor windmolens en zonnepanelen, het overvolle stroomnet en huiverige boeren frustreren hun ambities.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Bewoners die gezamenlijk nieuwe windmolens, zonnevelden of buurtprojecten voor energiebesparing willen ontwikkelen krijgen dat nagenoeg niet meer voor elkaar. Het aantal burgercollectieven dat zelf de regie neemt in zuinig en duurzaam energiegebruik kwam eind 2023 uit op 714, slechts drie meer dan een jaar eerder. Daarmee valt een jarenlange opmars van duurzame burgercoöperaties in Nederland definitief stil, blijkt uit de Lokale Energie Monitor die klimaatstichting Hier deze dinsdag publiceert.

Het positieve nieuws: de bestaande 714 groene energieprojecten van burgers zitten in alle hoeken van het land. Maar liefst 89 procent van de gemeenten heeft zo’n duurzame coöperatie. Het aantal aangesloten leden bij die initiatieven steeg. Met een groei van 9 procent kwam het aantal leden uit op 131.000, ofwel 1,6 procent van alle huishoudens.