Voor bescherming tegen hitte is groen gebied ter grootte van Amsterdam nodig

Het Park, Rotterdam” by Guus Krol is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Om Nederlanders tegen hitte en droogte te beschermen is minstens 200 vierkante kilometer extra groen nodig. Dat is een gebied ter grootte van Amsterdam. Dat melden verschillende organisaties vrijdag op basis van een onderzoek naar een landelijke groennorm.

Natuur & Milieu, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en ANWB overhandigen het rapport vrijdag aan demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

De groennorm moet gaan gelden voor gemeenten. Volgens de organisaties is die norm nodig om de vergroening van Nederlandse steden op gang te brengen. De norm geeft aan hoeveel groen er vereist is en aan welke criteria het moet voldoen.

“Groen in stedelijke gebieden biedt niet alleen een esthetische waarde, het is ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, het verbeteren van de gezondheid van mensen en het aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden zoals verdroging, wateroverlast en hittestress”, melden de organisaties. Ze benadrukken dat er op dit moment nog geen goede groennorm bestaat.