Van boeren snel naar klimaatactivisten

Volgens de aankondiging zou het wekelijkse vragenuurtje over de onveilige situaties door boerenacties gaan, maar het ging steeds over klimaatactivisten. Kamerlid Michon-Derkzen (VVD) stelde de openingsvraag aan demissionair minister Yesilgöz (VVD, Justitie) en slaagde erin klimaatactivisten te benoemen nog voor ze over boeren begon: „Voorzitter, een paar weken geleden stond ik hier tijdens het vragenuur over de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion, vandaag sta ik hier opnieuw met vragen over een demonstratie, maar dan die van de boeren.”

Ze legde uit wat de demonstraties met elkaar gemeen hadden: „Beide groepen demonstranten overtreden stelselmatig de wet.” Een vergelijking uit de serie: „Voorzitter, wat Matthijs van Nieuwkerk en Ridouan Taghi met elkaar gemeen hebben is: ze overtreden stelselmatig de wet”, maar een kniesoor die daarover zeurt. Michon-Derkzen had het onderwerp probleemboeren tenslotte in een recordtijd van 5 seconden naar klimaatactivisten gebracht.

Daarna kwam Yesilgöz: „Wat we gisteren hebben gezien, voorzitter…” Er volgde een opsomming en: „…we zien XR demonstraties waar keer op keer…” Binnen 15 seconden tikte Yesilgöz de klimaatactivisten aan. Een goede tweede plaats, maar Faber van de PVV moest nog komen. „Kijk, we staan natuurlijk wel achter de boeren… Extinction Rebellion…” Minder dan 13 seconden.

Yesilgöz gaf zich niet zomaar gewonnen. Ze begon over een mysterieus verdienmodel. „We weten dat er groepen zijn die op pad gaan, waar hun hele verdienmodel is gearresteerd te worden”. Ze had het over Extinction Rebellion. „Ik vind dat een illegale bezetting, ik vind dat men daar een verdienmodel van maakt.”

Ik meteen naar de website van XR. Hoeveel krijg je als je je ergens aan vastlijmt? Maakt het uit waaraan? Of moet je juist een bedrag aan XR overmaken als je je ergens aan vastplakt? En hoeveel dan? Er is op de website een doneerknop, maar verder geen manieren om geld uit te geven of te verdienen. Als Yesilgöz daar haar verdienmodelbeschuldiging op baseert moet iemand haar vertellen dat de VVD een doneerpagina heeft met als kop ‘Steun Dilan’. Farmers Defence Force heeft een doneerknop en een webshop waar je onder andere twee tractorstickers voor 24,95 kunt kopen, maar het verdienmodel vermoedt Yesilgöz bij XR.

Dat de minister het eng vindt om tegen boeren op te treden, is begrijpelijk. Die gasten zijn groot en beschikken over tonnen mest, gif en tractoren. Bovenal zijn ze een populaire accessoire onder rechtse stemmers. Klimaatactivisten zijn maar woke en links – om een of andere reden wordt om de natuur geven tegenwoordig als een linkse aangelegenheid gezien. Tijdens het laten wegkomen van terreurboeren snel achter klimaatactivisten schuilen, wetend dat het daar wemelt van opa’s en oma’s, getuigt wel van een lafheid die bij een minister van Justitie tot diskwalificatie zou moeten leiden.

Carolina Trujillo is schrijfster.