Rotterdam wil meer ouderen bij elkaar laten wonen in speciale flats: Thuisplusflats

seniors, old people's home, care for the elderly
Photo by RosZie on Pixabay

Hoe zorg je dat het voor ouderen leuk blijft om in de stad te wonen? Door ze vooral weer bij elkaar te laten wonen, zegt de Rotterdamse zorgwethouder Ronald Buijt. Hij wil veel meer zogeheten Thuisplusflats in de stad. Daar kunnen senioren met elkaar samenleven en er staat altijd een zorgteam voor ze klaar. Maar… vergelijk het niet met het bejaardentehuis van vroeger.

“Ik wil echt dat het beeld van de zielige, hulpbehoevende oudere kantelt”, zegt Buijt. “De meerderheid van de ouderen is vitaal en ongelofelijk belangrijk voor de stad. Dat wordt nogal eens uit het zicht verloren.”

De cijfers geven hem gelijk: Iets meer dan de helft van de ouderen beschouwt zijn of haar gezondheid als goed tot zeer goed. Ouderen doen aan mantelzorg, zijn actief als vrijwilliger en passen op de kleinkinderen. Daardoor draait de Rotterdamse samenleving zoals hij nu draait, wil Buijt maar zeggen. Ouderen doen ertoe.

Ook in Rotterdam komen er niet alleen méér 65-plussers bij, maar zij worden ook een stuk ouder dan voorheen. Dat heet dubbele vergrijzing. In 2040 is naar verwachting bijna een vijfde van de Rotterdammers ouder dan 65 jaar. De grootste groei vindt plaats onder 75-plussers. Bij een verwacht inwonertal van 733 duizend mensen, heb je het in 2040 over 133 duizend ouderen. Het aantal ouderen met dementie stijgt van 9 duizend nu tot naar verwachting 18 duizend in 2050.

Slapeloze nachten voor ouderen omdat hun Thuisplusflats wordt geteisterd door verslaafden en prostituees

Drugshandelaren, verslaafden en prostituees in de wandelgangen van ouderenflat IJsselbrug in de Rotterdamse Beverwaard. Bewoners vinden het allang niet meer opmerkelijk. Deze week was het weer raak: een zoekactie naar een man met een hamer die vond dat hij geld tegoed had van een bewoner van de flat. Het staat symbool voor een opeenstapeling aan problemen binnen de muren van de ouderenflat.

De ouderenflat bevindt zich in de Beverwaard, een unieke wijk in Rotterdam die wordt gekenmerkt door sociale woningbouw. Het is een thuisplusflat met mogelijkheden voor huishoudelijke hulp en zorg, bedoeld voor 55-plussers. Het doel van de thuisplusflat is ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De bewoners zeggen dat het er ‘best gezellig wonen’ is en het lijkt dan ook de ideale plek om oud te worden.

Toch worden diezelfde bewoners ook geteisterd door bovenmatige overlast, veroorzaakt door drugshandel en prostitutie. In 2019 werd de thuisplusflat overgenomen door wooncorporatie Woonbron. De voormalige huisbaas, Stichting Humanitas Huisvesting, kampte met financiële tegenslagen.

Thuisplusflat IJsselbrug © Apple Maps

Om leegstand in IJsselburgh te voorkomen zijn woningen verhuurd aan mensen die niet tot de bovengenoemde doelgroep van 55-plussers behoren. Ineens wisten drugshandelaren, verslaafden en prostituees hun weg naar het pand te vinden.

En zo ontstonden jaren geleden de problemen. De druppel die de emmer deed overlopen was de vondst van een dode man in de lift in november 2021. Hij zou zijn overleden aan drugs. Een dringend verzoek tot actie werd ingediend bijLeefbaar Rotterdam waarna de partij vragen neerlegde bij de gemeente. De stappen die daarna zijn ondernomen hebben maar mondjesmaat tot verandering geleid.