“Plantaardig eten vermindert de pijn en de stijfheid bij reuma en artrose”

Osteoarthritis nodes” by MyArthritis is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Hoe kun je oud worden zonder kwalen? „Gezond eten en veel bewegen is goed tegen álle leefstijlgerelateerde ziekten.”

Wendy Walrabenstein (50) werkte vijftien jaar in de financiële wereld, op het laatst als directeur van de afdeling Ultra High Net Worth Individuals bij een dochter van Credit Suisse in Zwitserland. Ultra High Net Worth Individuals? De allerrijksten op aarde. Ze adviseerde over beleggingen en bankzaken.

CV ECONOOM EN DIËTIST
Wendy Walrabenstein (Utrecht, 1973) studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en later voeding en diëtetiek aan de Hogeschool in Amsterdam.
Ze deed haar onderzoek Plants for Joints bij Reade Reumatologie en Revalidatie en Amsterdam UMC. Eind januari promoveerde ze.

Ze had nooit veel op met „gepoch over Porsches”, maar na de crisis van 2008 begon het haar echt tegen te staan. „De geldgraaierij ging gewoon door.” In 2012 nam ze ontslag. Ze ging terug naar Nederland, met haar man, ondernemer. Ze hadden sinds 1999 een relatie en het kwam door hem dat ze zich was gaan afvragen hoe je gezond oud kunt worden. Of hoe híj gezond oud kon worden. Hij is drieëntwintig jaar ouder dan zij.

Ze vertelt dat er in 2004 bij haar een lampje ging branden. „We waren voor ons werk naar Como verhuisd, in het noorden van Italië, en we wandelden veel in de bergen. In al die dorpjes zagen we tachtigplussers werken in hun moestuintjes. In die tijd beschreef de Belgische demograaf Michel Poulain de blue zones: streken in onder andere Italië en Griekenland waar mensen traditioneel leefden, veel groente en peulvruchten aten, veel bewogen en heel oud werden. Die zag ik daar dus.” In haar eigen omgeving, zegt ze, waren mensen van boven de víjftig al oud. Dikke buiken, stramme benen.

Haar man en zij gingen meer groente eten. Ze hielden op met de „bergen romige gorgonzola”. Een „goed bord pasta” voor lunch of diner, ja, dat wel. Maar niets tussendoor. Ze werden slanker, vooral rond hun middel. Hun bloedwaarden verbeterden. Haar man, 73 nu, is nog steeds gezond. Geen hoge bloeddruk, geen diabetes, geen verhoogd cholesterol. Hij slikt dus ook geen pillen, zoals de meeste mensen van boven de 65.

Wendy Walrabenstein