Parijs stemt voor verdrievoudiging parkeertarieven voor SUV’s

Mondial de l’Automobile 2012, Paris – France” by Mic V. is licensed under CC BY 2.0

Wie binnenkort met een zware terreinwagen in Parijs parkeert, kan een flink bonnetje verwachten. Zondag hebben kiezers in de Franse hoofdstad bij een referendum ingestemd met een voorstel van de socialistische burgemeester Anne Hidalgo om de parkeertarieven te verhogen.

54,55 procent van de stemmen was voor het voorstel om SUV-auto’s zwaarder te belasten. De speciale parkeertarieven worden voor deze wagens verdrievoudigd. Bestuurders van auto’s die 1,6 ton of meer wegen, betalen voortaan 18 euro per uur voor parkeren in het stadscentrum. Daarbuiten wordt het uurtarief 12 euro.

In navolging van de Verenigde Staten maakt de SUV in Europa een opmars. Experts spreken van ‘autobesitas’: onze auto’s worden steeds zwaarder en groter. Het zorgt ervoor dat de uitstoot van brandstofauto’s nauwelijks daalt, terwijl de parkeerdruk met name in binnensteden toeneemt.

[…] “SUV’s zijn vervuilend, nemen veel ruimte in en zijn levensgevaarlijk”, somt hij op bij radiostation RMC.

De SUV-taks past in het bredere plan van burgemeester Anne Hidalgo, die van Parijs een echte fietsstad probeert te maken. 

[…]

Amsterdam denkt ook aan SUV-taks

Parijs is niet de eerste stad met een hoger parkeertarief voor SUV’s. Het Franse Lyon en het Duitse Tübingen namen eerder al een vergelijkbare maatregel.

Ook de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst zei vorig jaar tegen NRC dat zij deze ontwikkelingen met interesse volgt. “We gaan onderzoeken of dit ook in Amsterdam zou kunnen.”