PALESTINA 26: Tussenvonnis Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide in Gaza voorkomen

Israël moet er alles aan doen om genocide te voorkomen in Gaza. Zo luidt het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in de zaak die Zuid-Afrika aanhangig heeft gemaakt over de oorlog in Gaza.

Het hof wil ook dat Israël er alles aan doet om bewijs van eventuele misdaden te bewaren en daarover binnen een maand verslag uitbrengt. Ook moeten personen die zich schuldig maken aan genocide of daartoe oproepen worden vervolgd.

Israël moet er verder voor zorgen dat er voldoende humanitaire hulp het gebied in kan. Het hof riep het land niet op alle militaire acties te staken, zoals Zuid-Afrika had geëist.

Proces van jaren

Voorzitter Donoghue benadrukte dat het hof nog geen oordeel kan vellen of er daadwerkelijk genocide heeft plaatsgevonden. Daarvoor zal een proces nodig zijn dat nog jaren kan duren.

Israël moet genocide in Gaza voorkomen en daarover snel rapporteren

Voor Israël is het pijnlijk dat het Internationaal Gerechtshof in Gaza voldoende aanwijzingen voor genocide ziet om de zaak voort te zetten.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft Israël deze vrijdag bevolen alles in het werk te stellen ter voorkoming van daden van genocide in de Gazastrook. Ook droegen de zeventien rechters Israël op om meer humanitaire hulp toe te laten om te vermijden dat de mensonterende omstandigheden van de bevolking verder verslechteren. De rechters gaven Israël bovendien de enigszins vernederende opdracht mee al binnen een maand te rapporteren over de voortgang die het op deze punten had gemaakt.

Het Hof ging hierin mee met Zuid-Afrika, dat zich sterk identificeert met het lot van de Palestijnen. Zuid-Afrika heeft een zaak bij het ICJ aangespannen omdat het meent dat de Israëliërs met hun keiharde optreden in de Gazastrook na het bloedbad dat Hamas op 7 oktober in Zuid-Israël aanrichtte zich aan genocide schuldig maken. Daarmee zou Israël zijn verplichtingen onder het verdrag tegen genocide van 1948 schenden. Zowel Zuid-Afrika als Israël is partij bij dat verdrag.

JAAP HAMBURGER “Demonstatie malieveld tegen geweld in Gaza” by bogers is licensed under CC BY-NC 2.0

Lezing door Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid

Op 29 januari sprak een panel van vijf antizionistische Joden in Pakhuis de Zwijger over het thema ‘Afleren van zionisme’. Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, hield er onderstaande toespraak, mede namens de overige panelleden Marka Valenta, Erella Grassiani, Joana Cavaco en Jelle Zijlstra, en ten behoeve van de steun aan de Palestijnse zaak, nu en in de toekomst.

[…]

Het thema voor deze avond in Pakhuis de Zwijger is de noodzaak ons te ontdoen van het zionisme, persoonlijk, als Joden, maar vooral als samenleving. Het zionisme bepaalt immers in belangrijke mate de houding die ingenomen wordt tegenover Israël door de Nederlandse politiek en door overheid en regering. Die worden hiermee constant gevoed, door organisaties, partijen en personen die zich veelal als ‘Joods’ of als ‘christelijk’ presenteren, maar in feite primair of zelfs uitsluitend zionistisch zijn.

Vijf voorbeelden. Het Centraal Joods Overleg, ooit opgericht als overlegorgaan en belangenbehartiger van en voor ‘de Joodse gemeenschap in Nederland met de centrale overheid’, ontpopt zich steeds vaker als een zionistische belangenorganisatie. De ChristenUnie en de SGP zijn inzake Israël/Palestina allesbehalve christelijk, zelfs christelijke Palestijnen laten zij al jaren als een baksteen vallen. De zich noemende organisatie ‘Christenen voor Israël’ verraadt met zijn opvattingen over een bij elkaar gefantaseerde eindtijd, waarin alle Joden bekeerd zullen worden dan wel moeten sterven, alles wat christelijk en Joods mag heten. De zich ‘interprovinciaal opperrabbijn’ noemende Binyomin Jacobs is weinig meer dan een in het zwart geklede opperzionist, die zichzelf zonder voorbehoud als boegbeeld heeft uitgeleverd aan deze Christenen voor Israël en daarmee de ultieme verrader is van het judaïsme. Een vergelijking met de rattenvanger van Hamelen dringt zich op. Jacobs stelt zonder enig voorbehoud antizionisme één op één gelijk aan antisemitisme. Ondanks, nee mede dankzij deze denkzwakte heeft hij met regelmaat een column in het NIW.

[…]

Het bepalende kenmerk van het zionisme is dat het een verdringingsleer propageert en praktiseert. Joden leven in die opvatting niet naast Palestijnen, maar nemen op den duur hun ruimte in. In de literatuur heet dat settler colonialism, te vertalen als verdringingskolonialismeDát is de diepere reden van de weigering van Israël om een tweestatenoplossing te willen. De plaats van Palestijnen zal worden ingenomen door Joden, en Palestijnen moeten eenvoudigweg verdwijnen, waarheen is om het even.

[…]

Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid EAJG

[…]

Dames en heren, de fetisjisten van het getal, zoals het CIDI, doen het zonder bewijs voorkomen dat wij antizionistische Joden een onbetekenende minderheid zijn. Het is hun manier om zich te ontdoen van de inhoud. En, mochten wij een minderheid zijn, WIJ zijn daar fier op en ZIJ zijn gewaarschuwd: elke meerderheid is begonnen als minderheid. Met de verwoesting van Gaza en de moord op tienduizenden in enkele maanden tijd, delft het zionisme zijn eigen graf. 

WAT ‘OPPENHEIMER’ NIET LIET ZIEN: NATIVE AMERICANS LIJDEN (NOG) ONDER ATOOMPROEVEN

New Mexico Desert” by a4gpa is licensed under CC BY-SA 2.0

Geen enkele film sleepte dinsdag zóveel Oscarnominaties in de wacht als ‘Oppenheimer’. Wie de kaskraker ziet, zou kunnen denken dat de eerste atoombom werd ontwikkeld in ‘onbewoond gebied’. Niets is minder waar: sommige Inheemse mensen in de buurt van de testlocatie kregen maar liefst tienduizend keer meer straling te verduren dan tegenwoordig is toegestaan. Decennia later kampen zij nog steeds met kanker en andere gezondheidsklachten.

Veronica Taylor

[…]

In de film lijkt het alsof het gebied waar de atoom werd getest nagenoeg onbewoond was, maar niets was minder waar. Zo’n half miljoen mensen, met name Latino’s en Inheemse Pueblo- en Apachevolken, woonde in een straal van 250 kilometer rondom de locatie, sommigen nog geen 20 kilometer er vandaan. Geen enkele waarschuwing kregen ze, niemand werd geëvacueerd en na de ontploffing loog de regering aanvankelijk dat er enkel een oud munitiedepot was geëxplodeerd: de werkelijke aard van de atoomtesten moest immers geheimgehouden worden voor Duitse (en Russische) spionnen.