PALESTINA 27 Rechter: Nederland moet uitvoer F-35-onderdelen naar Israël stoppen

10.000 kinderschoentjes van vermoorde Gazaantjes 13 januari 2024 ©Plant een olijfboom (gebruik beeldmateriaal met toestemming)
8.000 kinderschoenen van vermoorde Gazaantjes 20 december 2023 ©Plant een Olijfboom – (gebruik beeldmateriaal met toestemming)
Tixeire en Zegveld 2018 by Akademie der Künste is licensed under CC BY 3.0

Rechter: Nederland moet uitvoer F-35-onderdelen naar Israël stoppen

De Nederlandse regering moet de export van onderdelen van F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël binnen zeven dagen stoppen. Dat bepaalt het Gerechtshof Den Haag. De uitspraak is conform de eis van Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

Een fantastische overwinning, het recht zegeviert.’ Zo omschrijft directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag. Dat bepaalde maandag in hoger beroep dat Nederland de uitvoer van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël binnen zeven dagen moet staken, zoals door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum geëist. De rechter stelde de organisaties op alle punten in het gelijk.

‘Overwinning voor internationale rechtsorde’

In de uitspraak veegt het Gerechtshof de argumentatie van de lagere rechter van tafel. Volgens het hof staat vast dat Israël bij zijn aanvallen met F-35’s op doelen in de Gazastrook onvoldoende rekening houdt met de gevolgen voor de burgerbevolking. Bij de aanvallen ‘zijn disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen, waaronder duizenden kinderen’.

[…]

Jonkman draagt de uitspraak van het Haagse Gerechtshof op aan de 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook en aan de vorige week overleden Dries van Agt, de oprichter van The Rights Forum die onvermoeibaar pleitte voor rechtvaardigheid en handhaving van het internationaal recht.

Het Nederlandse Palestina-beleid is schandalig en hypocriet

Vrede is de beste garantie voor Israëls veiligheid. Nederland draagt daaraan niet bij. Dit land is moreel failliet, schrijft Nikolaos van Dam.

Hoelang zal het nog duren voordat Nederland erkent dat het aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat als het gaat om de Palestijnen? Toen het om Indonesië ging, duurde het zestig jaar om dit te erkennen, en de Koning sprak zijn excuses pas uit na vijfenzeventig jaar.

Nikolaos van Dam is oud-ambassadeur IrakEgypteTurkijeDuitslandIndonesië en Azerbeidzjan

Het is schandalig en hypocriet dat de Nederlandse regering de oproep in de Verenigde Naties tot een staakt-het-vuren in Gaza niet heeft willen steunen, ondanks alle Israëlische moordpartijen daar, het grote aantal slachtoffers en de gigantische vernietigingsslag die gaande is. Het gaat hier weliswaar alleen maar om een VN-resolutie, waar Israël zich toch niets van zal aantrekken, net zoals het de meeste andere kritische VN-resoluties heeft genegeerd, maar het is wel een teken aan de wand van het Nederlandse morele failliet. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Ongestraft

Nederland zet zich, net als vele andere westerse landen, al meer dan een halve eeuw in voor het zogenaamde ‘Midden-Oosten-Vredesproces’. Er worden daarbij wel politieke verklaringen uitgegeven, maar er is nooit sprake geweest van dwingende maatregelen, die nodig zijn om een oplossing te bewerkstelligen. Daardoor heeft Israël ongestraft kunnen doorgaan met het plegen van oorlogsmisdaden en grove mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnse bevolking, het annexeren van Palestijns en Syrisch grondgebied, het vestigen van illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem, het bombarderen van diverse Arabische landen en nog veel meer. Nederland en vele andere westerse landen gedogen dit al decennialang zonder er werkelijk iets aan te doen. Zij zijn daardoor medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie.

De Israëliërs zijn ondertussen steeds agressiever en arroganter geworden. Met hun gewelddadige optreden in Gaza, Jeruzalem en op de Westoever heeft Israël inmiddels nog meer vijanden geschapen dan het al had, en het worden er met de dag meer.

Nikolaos van Dam, oud-ambassadeur.

“Het waren niet de Palestijnen die in ’40-’45 zo veel Joden hebben vermoord”

“Het waren niet de Palestijnen die in ’40-’45 al die Joden hebben vermoord” aldus Dries van Agt in “Het laatste woord” met Jeroen Pauw.

Klopt: het waren de Europeanen – die hun goedmakertje in het Midden-Oosten aanboden – ten koste van de Palestijnen en geheel in de traditie van het kolonialisme.


©Rights Forum – met toestemming

‘Er is grote onwil om het land te dwingen zich aan internationaal recht te houden’

Ondanks internationale waarschuwingen trekt Israël vaak zijn eigen plan. Landen ondermijnen het internationaal recht door Israël te blijven steunen, zegt universitair hoofddocent recht Michiel Bot. De BDS-beweging bepleit sancties en boycots.

Israël kan niet zeggen dat het niet gewaarschuwd is. Het offensief in Rafah, de stad in het zuiden van de Gazastrook die vol zit met Palestijnse vluchtelingen, zal mogelijk „veel burgerslachtoffers” eisen en zal „zeer ernstige gevolgen hebben” voor „meer dan de helft van de bevolking van Gaza”, die „geen veilige plek meer” heeft.

Bovenstaande citaten zijn respectievelijk van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken, CDA), Saoedi-Arabië, de Britse minister David Cameron (Buitenlandse Zaken) en de Verenigde Naties. Ondanks al deze waarschuwingen zijn er sinds zondagavond honderd doden gevallen bij bombardementen op Rafah, onder meer bij een actie om twee Israëlische gijzelaars te bevrijden.

Israël is juridisch gebonden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van eind januari om alle mogelijke maatregelen te nemen om genocide te vermijden. Toch blijft het vanuit de internationale gemeenschap vaak bij waarschuwingen en vermaningen – waarna Israël zijn eigen plan trekt.

Dit is in lijn met de geschiedenis: Israël heeft in de loop der decennia talloze keren bindende resoluties van de VN-Veiligheidsraad en ICJ-uitspraken genegeerd. Toch blijven veel westerse landen Israël steunen – omdat het bestaan van Israël Staatsraison is (van nationaal belang, zoals voor Duitsland), of omdat het een belangrijke bondgenoot is in het Midden-Oosten.

[…]

En dat niet alleen, zegt Bot: enkele landen, waaronder Nederland, ondermijnen dat internationaal recht zelfs actief wanneer het om Israël gaat. „Neem nou de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Israël gaat die uitspraak te lijf door onmiddellijk de VN-organisatie UNRWA te beschuldigen van collaboratie met Hamas. Nederland doet niks met de uitspraak van het Gerechtshof, maar trekt wel meteen zijn financiering voor UNRWA in. Dan is het wel heel duidelijk aan welke kant je staat.”

[…]

Demissionair premier Mark Rutte zei op 7 oktober: „We hebben niet zo heel vaak meegemaakt dat dit conflict zich richt op gewone mensen.” Dat is wat Bot dwarszit aan de opstelling van Nederland: kennelijk gelden alleen Israëlische slachtoffers als ‘gewone mensen’. „Dit gaat nog verder dan de vrijheid van meningsuiting. Of de Palestijnen überhaupt het recht op overleven hebben, dát is wat er betwist wordt.”

Israël verwijt VN gebrek aan aandacht voor seksueel geweld Hamas, maar werkt VN-onderzoek juist tegen


Zuid-Afrika wil na Israëlisch offensief in Rafah alsnog staakt-het-vuren afdwingen via Internationaal Gerechtshof