Nederland segregeert en verbubbelt. De meest gesegregeerde groep zijn de rijke Nederlanders

dancing thought bubbles” by Cornelia Kopp is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Herkomstgroepen Uit een CBS-onderzoek naar Nederlandse netwerken blijkt: mensen met een hoog inkomen leven het meest in hun eigen bubbel.

‘Bubbel.’ De term verwijst naar een lucht- of gasbel, of naar een economische zeepbel. Of, aldus Van Dale: naar de kring van mensen waarin iemand verkeert „terwijl andersdenkenden niet of nauwelijks tot zo’n kring kunnen doordringen”.

Nederland verbubbelt, kun je zeggen. Heel langzaam, dat wel, maar er zijn sterke aanwijzingen dat de segregatie stilaan toeneemt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vrijdag een onderzoek waarin het inzoomt op de persoonsnetwerken van alle Nederlandse burgers, uitgesplitst naar mensen met Nederlandse herkomst en mensen uit de tien grootste niet-Nederlandse herkomstgroepen. Wie zijn hun buren, collega’s, familie, huisgenoten en klasgenoten?

Alle groepen, concludeerde het CBS, hebben relatief veel mensen van hun eigen herkomst in hun netwerk. Die leven dus in zekere mate gesegregeerd. En de meest gesegregeerde groep is volgens de onderzoekers de geboren Nederlander zelf, wiens ouders ook in Nederland zijn geboren. Waarbij ook geldt: hoe hoger het inkomen van deze Nederlanders, hoe minder mensen met een andere herkomst zij in hun persoonsnetwerk hebben. Zij leven dus het meest in hun ‘sociale bubbel’.