Meer mensen doneerden vorig jaar hun organen, wachttijd iets korter

organ donation, heart, finger, hart
Photo by geralt on Pixabay

Vorig jaar hebben meer mensen bij overlijden organen gedoneerd dan in 2022. Patiënten die in 2023 een orgaan nodig hadden, hoefden gemiddeld minder lang op een transplantatie te wachten.

Vorig jaar doneerden 292 mensen bij overlijden een of meer organen, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in de jaarcijfers. Dat is een toename van 2,5 procent. In 2022 gingen 285 anderen hun voor. De NTS sprak toen al van het grootste aantal ooit.

In meer gevallen vond orgaandonatie plaats na euthanasie. Wel gaven iets minder levenden een (deel van een) orgaan aan een ander. De NTS ziet die lichte daling als een “gewone schommeling”. In totaal werden 1.417 patiënten met een orgaantransplantatie geholpen.

Patiënten hoeven minder lang te wachten

De NTS ziet dat patiënten gemiddeld iets minder lang hoeven te wachten op een donororgaan. Zo daalde de wachttijd voor nierpatiënten van 29 naar 27 maanden. Ook de wachttijd voor andere organen nam in 2023 af.

[…]

Ook duizenden mensen geholpen met weefseltransplantatie

Naast een orgaantransplantatie zijn ook veel mensen geholpen met een weefseltransplantatie. In 2023 doneerden 2.543 mensen bij overlijden een of meer weefsels. Dat gaat vooral om het hoornvlies, een hartklep, huid en bot.