G4 wil meer geld voor opvangplekken daklozen: ‘Het is code rood’

Homeless Shelter with a View – #2 of 3” by curtis palmer is licensed under CC BY 2.0

De vier grootste gemeenten van het land, waaronder Den Haag, willen meer geld van het Rijk om meer opvangplekken voor daklozen op te zetten. Zij doen een oproep aan Kamerleden om extra geld vrij te maken voor de tijdelijke opvang en financiering niet juist terug te schroeven.

‘Het aantal mensen dat dakloos is, neemt fors toe’, zo stellen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. ‘De afgelopen maanden is de opvangcapaciteit noodgedwongen met 650 plekken, verdeeld over de vier steden, vergroot om de kwetsbaarste mensen een veilige slaapplek te bieden.’

[…] ‘Het is echt code rood nu, waarbij het woonprobleem een zorgprobleem wordt’, laat wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks, sociale zaken en opvang) van Amsterdam namens de G4 weten.

Structureel honderd miljoen per jaar

Om in 2030 geen dakloosheid meer te hebben, is volgens de vier gemeenten, behalve voldoende betaalbare woningen, een structureel bedrag nodig van 100 miljoen euro per jaar, waarmee gemeenten meerjarige zekerheid krijgen om zo meer mensen een dak boven het hoofd te bieden.

wethouder Rutger Groot Wassink, Den Haag namens G4