Europese wetenschappers breken eigen kernfusierecord: ‘Ontwikkeling gaat hard’

Nuclear plant in lingen germany
Photo by Sean P. Twomey on Pexels

Europese wetenschappers hebben een recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie. Ze braken het eigen record dat twee jaar eerder werd gevestigd in de Joint European Torus (JET), een fusiemachine in het Verenigd Koninkrijk.

In iets meer dan vijf seconden produceerde de fusiereactie 69,26 megajoule aan energie. Dat is ongeveer evenveel als twee huishoudens in één dag via het stopcontact gebruiken en 10 megajoule meer dan het vorige record.

Kernfusie is het proces dat ook plaatsvindt in sterren, en dat op aarde zorgt voor zonlicht en -warmte. Als we deze samensmelting van waterstofatomen op kleine schaal weten na te bootsen, zou dat een schone en veilige energiebron opleveren. Bij kernfusie ontstaat geen CO2-uitstoot, geen langlevend kernafval en de benodigde brandstof is ruim beschikbaar.

Hoewel wetenschappers al vele decennia aan kernfusie werken, is een commerciële reactor nog ver weg. Toch worden er wel stappen in die richting gezet, ziet onderzoeker Matthijs van Berkel van het Nederlandse kernfusie-instituut DIFFER. “Het gaat echt nog wel even duren, maar je ziet dat de ontwikkeling hard gaat.”