Dakloze maakt huisje van kunstwerk in centrum Rotterdam

Beeld ©Esther – Maison d’Artiste – De Stijl – Theo van Doesburg – Het Nieuwe Instituut

In de tuin van het Nieuwe Instituut in het centrum van Rotterdam heeft een dakloze zijn of haar intrek genomen in een kunstwerk. Het werk heet Maison d’Artiste, het is een prototype van een kunstenaarshuis dat is ontworpen in 1923. Nu lijkt er dus echt iemand in te wonen, hoewel dat niet de bedoeling is.

Maison d’Artiste is vier bij vier meter en staat in de achtertuin van het Nieuwe Instituut aan het Museumpark in Rotterdam. Het stuk waar de dakloze persoon in schuilt, is afgeplakt met oude kranten. Binnen staan tassen met spullen en verpakkingen van eten.

“Het was ons nog niet opgevallen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand in een kunstwerk slaapt”, zegt Robin van Essel van het Nieuwe Instituut tegen OPEN Rotterdam.

[…]

Mythe Maison d’Artiste

Maison d’Artiste is gebaseerd op een ontwerp van kunstenaars Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren uit 1923. Het originele ontwerp is een maquette voor een atelierwoning die nooit echt is gebouwd. Het ontwerp van Van Doesburg en Van Eesteren is één van de iconen van kunstenaarsbeweging De Stijl.