Afschaffen fossiele subsidies kan, maar vereist zorgvuldigheid

Don’t be a fossil fool” by Stefan-Mueller-climate is licensed under CC BY 2.0

Het beloofde inzicht in het afbouwen van subsidies op fossiele brandstoffen ligt er nu. Maar het is nog weinig concreet.

Wacht nog even, zei demissionair minister van Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) begin februari tegen klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Zij wilden weer de A12 bij Den Haag blokkeren, om hun oproep om fossiele subsidies af te schaffen kracht bij te zetten. Jetten beloofde dat er op 12 februari meer inzicht zou komen in hoe de regering dit kon doen.

Nu ligt die analyse er, als klein onderdeel van een dik rapport van een aantal topambtenaren over een hervorming van het hele belastingstelsel. Op pagina 173 is de inventarisatie te vinden van hoe Nederland van fossiele subsidies af kan komen. Die beslaan een bedrag van tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro, aldus cijfers die op Prinsjesdag werden gepresenteerd. Deze subsidies – in de praktijk vaak belastingvrijstellingen – groeiden het afgelopen jaar uit tot een groot thema in Nederland, mede door de snelwegblokkades door Extinction Rebellion.

Pieter Pauw — expert klimaatfinanciering

[…]

Verder vindt Pauw de voorstellen wel wat „vrijblijvend”. „De tijdsperiode voor de meeste afbouwpaden loopt van 2026 tot en met 2030. Terwijl de klimaatwetenschap duidelijk is: in 2030 moeten de emissies wereldwijd gehalveerd zijn.” Nederland moet dan eigenlijk al verder zijn, aldus Pauw.