Zorgen over toenemend gebruik zware pijnstillers: ‘Niet bewust van risico’s’

Oxycodone” by Indrid__Cold is licensed under CC BY-SA 2.0

Het gebruik van opioïden, zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl, blijft toenemen, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Experts maken zich ernstige zorgen vanwege de verslavende werking die de medicijnen hebben: “Het is een gevaar dat sluimert aan de horizon.”

Dit soort zware pijnstillers is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Vaak worden de middelen voorgeschreven na bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie, om acute pijn te bestrijden. Openbare apotheken verstrekten in 2023 aan ruim 1,12 miljoen patiënten een sterkwerkende opioïde.

Moeilijk om te stoppen

“Gelukkig gaat het bij veel mensen goed, zegt Marcel Bouvy, hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht. “Maar we weten uit de praktijk dat een deel er moeilijk mee kan stoppen.”

Volgens Bouvy zijn er grofweg twee groepen die deze zware medicijnen verkeerd gebruiken. “Aan de ene kant is er de groep die er niet mee kan stoppen, maar niet steeds meer gaat gebruiken”, zegt hij. “Zij krijgen te maken met bijwerkingen zoals verstopping, een grotere kans om te vallen en emotionele afvlakking.”

Valerie: ‘Ik was jarenlang zwaar verslaafd aan oxycodon’

Still uit video ©RTL NIEUWS

Valerie had ooit een zware hernia en heel veel pijn. Een arts schreef haar de pijnstiller oxycodon voor. Ze kreeg een flinke dosis en was voor ze het wist ernstig verslaafd. Het verhaal van een lange lijdensweg.