De machtigste van de kunstwereld: fotograaf Nan Goldin die de farmaceutische industrie aanpakte

Oxycodone” by Indrid__Cold is licensed under CC BY-SA 2.0

De Amerikaanse fotograaf Nan Goldin staat bovenaan de Power 100, de jaarlijkse ranglijst met de meest invloedrijke kunstenaars, verzamelaars, galeriehouders, curatoren en museumdirecteuren. Dit jaar wordt de top100 aangevoerd door geëngageerde kunstenaars.

De Power 100, die sinds 2002 wordt samengesteld door het internationale kunsttijdschrift ArtReview, meet elk jaar het krachtenveld in de kunstwereld. Nan Goldin (70) staat voor het eerst op de eerste plaats. Vorig jaar was de Indonesische groep curatoren Ruangrupa het machtigst volgens de lijst. […]

Pijnstiller Oxycontin

De volgens ArtReview oppermachtige Nan Goldin streed de afgelopen jaren tegen de Amerikaanse farmaceutenfamilie Sackler die de zeer verslavende pijnstiller Oxycontin op de markt heeft gebracht. De Sacklers zijn ook actief als mecenassen in de kunstwereld. Goldins strijd heeft succes gehad: tal van grote musea verwijderden de naam van de familie van museumzalen en -vleugels.

Hoe Nan Goldins activisme is verknoopt met haar levensloop en kunstenaarschap, was vorig jaar prachtig te zien in de prijswinnende documentaire All the Beauty and the Bloodshed. Dat ze nu op nummer één staat, heeft zeker ook te maken met haar aangrijpende solotentoonstelling die nu bij Stedelijk Museum Amsterdam is te zien, en eerder bij museum Moderna Museet in Stockholm. Daarin is volgens ArtReview duidelijk te zien hoe actueel haar werk is, door onder meer het autobiografische karakter en haar aandacht voor de lhbti-gemeenschap.