Tweehonderd gewonde agenten en nóg geen vuurwerkverbod

Fireworks 1” by Robbie Biller is licensed under CC BY 2.0

Politie blijft hameren op vuurwerkverbod: ‘De grens is bereikt’

Om de jaarwisseling veilig te laten verlopen, pleit de politie al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. Nu zijn er alleen nog lokale verboden, maar de politie denkt niet dat het nog tien jaar duurt voor er een landelijk verbod is.

De publieke opinie over vuurwerk is al een aantal jaren aan het verschuiven, ziet Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie.

“Je kan aan de ene kant denken: het is een traditie en van generatie op generatie doen mensen dat. Maar aan de andere kant wordt het met zoveel ellende en schade op een gegeven moment te gek voor woorden”, zegt De Meij tegen NU.nl.

“We hebben het ook heel lang als een traditie benaderd, maar met alle schade en ellende vinden we dat de grens is bereikt.”

Plastisch chirurgen: Jongeren zwaarder gewond door vuurwerk bij jaarwisseling

Plastisch chirurgen hebben rond de jaarwisseling 54 mensen behandeld die zwaargewond zijn geraakt door vuurwerk. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zijn er vooral meer jonge slachtoffers. Ook de verwondingen zijn ernstiger dan in andere jaren.

Twee op de drie zwaargewonden zijn jonger dan achttien jaar, meldt de vereniging. “Twaalf jonge jongens zijn hun hand of een groot deel van hun hand verloren. Deze handamputaties zijn veroorzaakt door explosies van de Cobra 6”, zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar.

Tweehonderd gewonde agenten en nóg geen vuurwerkverbod

Oud en Nieuw is oorlog, bleek deze week opnieuw. Woede en afschuw over doden, gewonden en verwoeste levens alom, maar een algeheel vuurwerkverbod zit er nog steeds niet in. De afgelopen kabinetten durfden niet toen zij nog in functie waren. Demissionair krijgt de politiek al helemaal niet de handen op elkaar. De hulpdiensten laten intussen al jaren weten dat het zo echt niet verder kan.

Het Oogziekenhuis in Rotterdam liep weer vanaf twaalf uur ’s nachts vol. En hoewel de verpleging met een dubbele bezetting werkte, kon men de ‘oorlogsnacht’ nauwelijks aan. „Gedogen kost ogen”, aldus oogarts Tjeerd de Faber in de Volkskrant. En levens.

Ook voor politieagenten en andere hulpverleners is nieuwjaarsnacht een nachtmerrie. Er zijn deze jaarwisseling maar liefst tweehonderd agenten gewond geraakt door vuurwerk. 187 van hen gaan aangifte doen.

[…]

Dat de PVV, FVD en BBB met hun populistische retoriek over ‘traditie’ het vuurwerkverbod bestrijden, valt ergens te plaatsen. Maar van liberale partijen verwacht ik iets anders, bij zo veel leed en materiële schade. Als iedere vorm van fatsoen op straat verloren gaat in de nieuwjaarsnacht, dan is een algeheel verbod voor een liberaal prima te verantwoorden. Net zoals destijds het rookverbod in horeca en kantoorgebouwen. Niemand die daar nog over klaagt. Niemand ook die het nog waagt in een café of restaurant een sigaar of sigaretje op te steken. Omdat de overheid toen heel duidelijk maakte dat dit niet meer kon en zij dat verbod ook handhaafde.

Aylin Bilic is headhunter en publicist.

25 vuurwerkgewonden behandeld in Oogziekenhuis, jongste is 7

In totaal heeft het Oogziekenhuis in Rotterdam 25 vuurwerkslachtoffers behandeld, die letsel opliepen tijdens de jaarwisseling. Vijf van de slachtoffers zijn jonger dan 17 jaar, de jongste is 7.

Veel van de slachtoffers staken zelf geen vuurwerk af, maar waren omstander. Gisteren werd bekendgemaakt dat één vuurwerkslachtoffer blind zal blijven aan één oog. Inmiddels is het oog helemaal verwijderd, toen bleek dat het te veel beschadigd was. De patiënt krijgt een prothese.

[…]

“Vuurwerk is één van de allermooiste dingen die je ogen kunnen zien, maar het mag niet het laatste zijn dat je kunt zien.” De Faber pleit al jaren voor een vuurwerkverbod voor particulieren.

Bruls: vuurwerkverbod werkt op deze manier niet

Een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling werkt alleen als er één landelijke lijn wordt getrokken, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die ook namens de 25 Veiligheidsregio’s spreekt. Het is een ‘niet te winnen wedstrijd’ als maar een paar gemeenten een vuurwerkverbod hanteren.

Nederland is te klein voor dergelijke verschillen in beleid, vindt hij. […]

Kritiek op minister

Bruls stelt dat de gemeenten met een vuurwerkverbod veel last hebben gehad van de verschillende regimes die golden. “En als er dan ook nog een minister is die zegt dat het afschieten van sierpijlen een mooie traditie is, dan kun je daar niet tegenop. Dat maakt het naleefgedrag wel lastiger. Er moet echt een goed gesprek komen over hoe we in dit land de komende jaren met vuurwerk afsteken omgaan en hoe we dat gaan handhaven. Ik pleit voor een meerjarenplan.”

Ruim 1200 vuurwerkslachtoffers: ernst letsel neemt toe, vooral onder jongeren

Bij de afgelopen jaarwisseling zijn 1212 mensen gewond geraakt door vuurwerk, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Zij werden behandeld door de huisarts of op spoedeisendehulpafdelingen. Meer dan vijftig van hen raakten zwaargewond, maar over het precieze aantal bestaat geen duidelijkheid, zegt VeiligheidNL.

Zwaargewond betekent dat iemand te kampen heeft met gezichtsverlies, ernstige brandwonden, (open) botbreuken of zelfs amputatie.

Er is sprake van een lichte daling van het totaalaantal vuurwerkslachtoffers. Van deze 1212 slachtoffers werden er 365 behandeld op spoedeisendehulpafdelingen. 29 procent van hen was daar terechtgekomen door ongevallen met zwaar illegaal vuurwerk, zoals mortierbommen, nitraten en cobra’s.