Boodschappenkar met brood, frisdrank en olijfolie stuk duurder dan begin 2023

Flipped shopping cart and Inflation banner” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Wie in het nieuwe jaar de boodschappenkar vult, merkt dat veel producten ondanks de teruggelopen inflatie fors duurder zijn dan begin 2023. Brood, peren, thee, frisdrank en olijfolie worden duur betaald. Maar meevallers zijn er ook: boter, melk, koffie en pindakaas.

Dat laat een analyse van NU.nl zien. Hierbij een greep uit de prijsstijgingen en -dalingen.

Veel producten werden ietsje duurder, maar er zijn ook extremere prijsstijgingen. Zo betaal je voor een eenvoudig volkoren brood 20 cent meer dan aan het begin van 2023. Dat is toch weer een prijsstijging van 12 procent. Een zak witte bolletjes is 25 cent duurder geworden.

Koop je boterhamworst of hagelslag van het huismerk, dan ben je ongeveer 18 procent duurder uit. En voor appelstroop betaal je zelfs een kwart meer dan aan het begin van 2023: van 79 cent naar een euro.

Boodschappenkar

NU.nl trekt elke maand met een boodschappenkar vol eten en drinken door vier grote supermarkten. Zo volgen we de prijzen van tachtig producten, zowel A-merken als huismerken.

De hogere prijzen van broodbeleg kunnen enigszins worden verklaard door de opgelopen marktprijzen van cacao, suiker en fructosestroop. Die zijn door slechte oogsten wereldwijd op de hoogste niveaus in meer dan tien jaar tijd beland. Ook een droog en slecht seizoen voor veel olijvenboeren leidde tot hogere prijzen. Zowel huismerkolijfolie als Bertolli-olijfolie is al gauw 14 procent duurder.

Wie fruit gaat halen is ook veel meer kwijt voor een schaal peren. Door teruggelopen oogsten ben je een kwart tot wel de helft duurder uit. Bij een prijs van 2,59 euro betaal je zo 70 cent meer dan vorig jaar.