PALESTINA 25

VN: Tienduizenden gewonden, maar veel te weinig artsen

“Vijf of zes artsen en verplegers zien honderden patiënten per dag”, zegt coördinator Sean Casey van de WHO. Op een persconferentie van de organisatie vertelt hij hoe ziekenhuizen zijn veranderd in geïmproviseerde vluchtelingenkampen. In het al-Shifa-ziekenhuis, met 700 bedden ooit het belangrijkste ziekenhuis van Gaza, zijn de operatiekamers, gangen en trappenhuizen gevuld met duizenden mensen die zijn gevlucht. Het behandelt alleen nog maar noodtrauma’s, aldus Casey.

De coördinator, die het gebied na vijf weken weer heeft verlaten, vertelt hoe hij patiënten op kerkbanken zag liggen, “wachten op hun dood door tekorten aan medische voorzieningen en slechts een handvol personeel dat er over is om voor hen te zorgen”.

Foto: Lege Schoentjes – met toestemming van ©Plant een Olijfboom Ruim 8.000 kinderschoenen op de Binnenrotte om aandacht te vragen voor vermoorde Palestijnse kinderen – 20 december 2023
10.000 kinderschoentjes op de Dam van vermoorde Gazaantjes – 13 jan 2024 Beeld met toestemming ©Plant een olijfboom
10,000 children’s shoes in Amsterdam to commemorate killed children in Gaza ©Planteenolijfboom
Still uit video ©NOS 18 januari 2024 Haythem en zijn gezin keerde terug naar hun zwaar beschadigde huis in Jabalia in het noorden

Nederlandse fysiotherapeut in Gaza: ‘Het is één grote ellende’

Guido werkt voor het Internationale Rode Kruis. Een plaatselijke cameraman filmde hem tijdens zijn werk in het ziekenhuis.

Klik op t plaatje om de ©NOS-video te kijken

Nederlands ‘ontmoedigingsbeleid’ voor handel met Israël: ‘het is in feite een rookgordijn’

17 JANUARI 2024

Israëlische nederzettingen Terwijl Nederland officieel een ‘ontmoedigingsbeleid’ hanteert voor handel met Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied, blijkt dit beleid in de praktijk een moeizame balanceeract voor ambtenaren. Hoe gaan zij om met de tegenstrijdigheden in dit delicate dossier?

„Sorry, we gaan hier geen discussie meer over voeren.” Aldus een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2013 in een e-mail naar collega’s. Het is begin december en de Nederlandse overheid is bezig met de organisatie van een zogeheten samenwerkingsforum voor Nederlandse en Israëlische bedrijven. Er zijn Kamervragen gesteld nadat NRC heeft geopenbaard dat er bedrijven meedoen die actief zijn in Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Ook Nederland is stil over recordaantal vermoorde journalisten

De twee Palestijnse journalisten Hamza Al-Dahdouh en Mustafa Thuraya reden in het zuiden van de Gazastrook, een gebied dat als veilig werd bestempeld door het Israëlische leger, toen hun auto werd geraakt door twee Israëlische raketten. Beide mannen waren op slag dood, een derde passagier en tevens journalist Hazem Rajab raakte ernstig gewond.

Wael Al-Dahdouh 2023” by Unews press agency is licensed under CC BY 3.0

Al-Dahdouh werkte voor Al Jazeera, net als zijn vader Wael Al-Dahdouh, die bureauchef is in Gaza voor het Arabische nieuwsmedium. De vader, Wael, werd al eerder symbool van het geweld tegen journalisten en onschuldige burgers dat dagelijks plaatsvindt in Gaza: in oktober werden zijn vrouw, twee kinderen en een kleinkind getroffen door een Israëlische luchtaanval in het vluchtelingenkamp waar ze verbleven. Vorige maand raakte hij zelf gewond door toedoen van een Israëlisch bombardement op een door de VN geleide school die dienst deed als schuilplaats. Zijn cameraman Samer Abu Daqqa kwam daarbij om het leven.

Het zijn geen incidenten. Sinds Hamas op 7 oktober Israël aanviel en Israël besloot met grof geschut terug te slaan, werden er naast ruim 22.800 Palestijnen (in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever) en 1.200 Israëliërs ook 79 journalisten vermoord. Onder hen zijn 72 Palestijnse journalisten, vier Israëlische en vier Libanese journalisten. Zestien journalisten raakten gewond, drie journalisten zijn vermist. 21 journalisten werden opgepakt.

En dit zijn alleen de gevallen die bij het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) zijn gerapporteerd. Gazaanse media schatten het aantal zelfs boven de honderd.

Kom nu in actie tegen deze bedrijven die profiteren van de genocide op het Palestijnse volk!

Het Palestijnse BDS Nationaal Comité (BNC), de grootste coalitie in de Palestijnse samenleving die leiding geeft aan de mondiale Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging, groet activisten, organisaties en instellingen over de hele wereld die betekenisvolle solidariteit hebben geuit met onze dringende strijd om de zich ontplooiende genocide van Israël in Gaza te stoppen door het escaleren van boycot- en desinvesteringscampagnes.

De zich verspreidende boycots van medeplichtige Israëlische en multinationale ondernemingen kunnen effectief zijn als ze strategisch worden uitgevoerd. Het beëindigen van alle staats-, bedrijfs- en institutionele medeplichtigheid aan het genocidale regime van Israël is urgenter dan ooit. Ons leven en levensonderhoud hangen er letterlijk van af.