Onderscheiding voor minister Yeşilgöz als ‘grootste privacyschender’

Tweede Kamer der Staten-Generaal, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

De grootste privacyschender van Nederland is niemand minder dan demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. Ze heeft de Big Brother Award van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in de wacht gesleept, omdat mensen door haar ministerie soms ten onrechte op terreurlijsten zijn gezet.

Mensen die ten onrechte op zo’n lijst stonden, werden aan hun lot overgelaten wanneer ze gevolgen van die lijst ondervonden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan staande gehouden worden bij een grenscontrole.

Wat Bits of Freedom betreft moet Yeşilgöz ervoor zorgen dat er een veiliger beleid is bij de politie als het gaat om mensen die op een terreurlijst terechtkomen. Ook signaleringen bij Interpol moeten volgens de burgerrechtenorganisatie beter gecontroleerd worden. 

[…]

Facebook en X ook schuldig

Naast de mensen in het publiek mocht ook een jury stemmen op de grootste privacyschender. Volgens de jury maakten Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram), Telegram en X het ‘t bontst. Zo worden kritische berichten uit conflictgebieden beperkt, terwijl haatdragende oproepen vrij spel hebben, stelt Bits of Freedom.

De Koninklijke Marechaussee komt er vanaf met enkel een nominatie. Ongeveer 175 mensen kregen dit jaar een waarschuwingsbrief na een protestactie van Extinction Rebellion, maar sommigen van hen waren überhaupt niet bij dat protest aanwezig.