Onder de oppervlakte blijkt: de inkomensverschillen groeien wél in Nederland, mannen met laagste inkomens gingen er zelfs op achteruit
Een hoogleraar die eerder een optimistische studie over inkomensverschillen in Nederland schreef, dook nu dieper in de cijfers. Om alsnog grote ongelijkheden te ontdekken.
Twee jaar geleden schreef hij nog mee aan een dik rapport met een optimistische boodschap over de inkomensgelijkheid in Nederland: die viel reuze mee. In een nieuwe studie plaatst hoogleraar economie Egbert Jongen daar nu zelf grote kanttekeningen bij. Want wie dieper in de cijfers duikt, zo weet hij nu, ziet alsnog zorgelijke trends.
In die eerste studie, eind 2021, beschreef Jongen met collega’s van de Universiteit Leiden en met statistiekbureau CBS dat Nederlanders sinds de jaren zeventig volop hebben geprofiteerd van de economische groei. Hun koopkracht is bijna 60 procent gestegen. En de inkomensongelijkheid is al sinds 1990 stabiel.
Maar „onder de motorkap” van deze positieve ontwikkelingen, gaan alsnog groeiende inkomensverschillen en tegenvallende welvaartsgroei schuil, concludeert hij met collega-econoom Heike Vethaak in een nieuwe studie, die deze donderdag verschijnt. De studie werd betaald door vakbond FNV.