In een half jaar tijd veertig kilo kwijt én op weg naar een gezonder leven

In een half jaar tijd veertig kilo kwijt én op weg naar een gezonder leven

Een gezond gewicht is van levensbelang. Daarom komt Erasmus MC met een bewezen effectief, online leefstijl-programma: U-diet. Hiermee kunnen mensen met overgewicht en diabetes type 2 onder professionele begeleiding afvallen en leren op gewicht te blijven. ‘Ik slik geen medicijnen meer voor mijn suiker, want die is nu goed’, aldus deelnemer Eric Zoeteman. 

Het verbeteren van de leefstijl heeft niet alleen veel effect op de kwaliteit van leven van de mensen met overgewicht en diabetes type 2, maar ook op de zorgkosten. Dr. Kirsten Berk, diëtist en onderzoeker aan het Erasmus MC, werkte daarom zes jaar lang aan een wetenschappelijk leefstijlprogramma dat de strijd met overgewicht aangaat. Met succes. 

‘Het is getest op tweehonderd mensen met overgewicht en diabetes type 2. Zij zijn twee jaar lang door een diëtist begeleid en geholpen met het behalen van hun gezondheidsdoelen’, vertelt Berk. ‘De meeste deelnemers zijn goed afgevallen en na twee jaar nog steeds op gewicht. Zij voelden zich significant beter en hadden een derde minder insuline nodig. Bovendien raadt 95 procent van de deelnemers anderen aan het programma te gaan volgen. Iets waar we trots op zijn.’  

Kosten en vergoeding door de verzekering

Mensen die aan hun gewicht willen werken, kunnen zich aanmelden via U-Diet. Het abonnement van een jaar kost 29,95 euro per maand. Er zijn ook kosten voor de diëtist, die maximaal 3 uur in rekening brengt.

Zorgverzekeraars vergoeden vaak een deel of alles van deze laatste kosten. Een deel van de opbrengsten zal besteed worden aan verder onderzoek naar de effecten van voeding bij chronische ziekten door de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC.