Nederland heeft voldoende ruimte voor woningbouw, vinden de experts. ‘Wees eens wat flexibeler’

Demografie In een kleine tien jaar moeten ongeveer één miljoen woningen worden gebouwd, stelt de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen. Hoe, waar en voor wie? „Zijn er meer eengezinswoningen dan gezinnen? So what?

Dat er meer woningen moeten worden gebouwd, daar is iedereen in Nederland het over eens. Het tekort is opgelopen tot ongeveer 400.000 woningen en met name jongeren kunnen moeilijk een betaalbaar huis vinden. En dan moet de grote vergrijzing nog komen, daalt het aantal bewoners per woning gestaag en zal vooral het aantal migranten stijgen, waarschuwt de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 in haar deze week gepresenteerde rapport Gematigde groei. „Waar de verwachte bevolkingsomvang in 2050 onzeker is, staat wel vast dat de bestaande en geplande huisvesting in kwalitatieve zin onvoldoende aansluit bij de huidige en verwachte bevolkingssamenstelling.”

Nederland staat voor een „enorme opschaling van de productie” van woningen; er moet in een kleine tien jaar tijd ongeveer één miljoen woningen worden gebouwd om de groei van het aantal huishoudens bij te kunnen benen. Heel vreemd is dat getal niet – het demissionaire kabinet had zich ook al ten doel gesteld honderdduizend woningen per jaar te bouwen. En vorig jaar is dat doel ondanks veel geklaag bijna gehaald, op tienduizend woningen.